Totalförstörda byggnader efter det kraftiga jordskalvet i Nepal. Foto: TT/SVT

10.000 kan ha dött i skalvet

Uppdaterad
Publicerad

Nepals premiärminister säger till Reuters att han fruktar att 10.000 kan ha omkommit i jordbävningen.

Enligt FN berörs åtta miljoner människor av katastrofen, och 1,4 miljoner människor är i akut behov av mat.

– Dödssiffran kommer säkert att stiga ännu mer, säger SVT:s korrespondent på plats.

Landet behöver nu tält och mediciner, och rehabiliteringen av jordbävningens offer kommer att bli en stor utmaning, enligt premiärminister Sushil Koirala. Den officiella siffran är 4.349 döda, men den kan alltså stiga till 10.000 omkomna. Minst 6.500 personer har skadats.

10 000 människor kan ha omkommit i jordbävningen, enligt Nepals premiärminister.

Jordbävning i Nepal

Chockar invånare

Uppgifterna chockar personerna som SVT pratar med i Pokhara:

– Åh Gud, det är inte sant, säger butiksägaren Sonam Lama till SVT:s Hanna Rydén.

– Vi måste alla hjälpa till. Vi måste hjälpa varandra.

Butiken har hon i centrala Pokhara och hon bor i en by femton minuter utanför. Igår började de samla in kläder, skor, madrasser och annat till människor i de värst drabbade byarna som i Gorkhadisriktet.

– Jag upplever att de som drabbats och bor närmare städer får bättre hjälp. Men de som bor långt bort från allt får ingen hjälp.

Hennes syster och mamma bor i Katmandu. Hon kunde inte få tag i dem från att katastrofen inträffade i lördags fram till igår kväll.

– Det var jobbigt och jag var mycket orolig.

– Jag är lycklig över att de mår bra. Fast jag kan inte säga att jag är fullt lycklig med tanke på att så många människor har dött.

”Förödelsen total uppe i bergen”

SVT:s korrespondent Lars Moberg rapporterar om förödelsen:

– Jag har precis varit i en totalförstörd by, med inte mer än 60 hushåll, men det är just den här typen av byar i det här bergiga landet som har drabbats och där jordbävningen skördat flest offer.

 – Vi åker på slingriga bergsvägar, det är väldigt vackert samtidigt ser vi de här nedfallna husen som nästan ligger i vägen. Vi har kört runt några timmar från Katmandu, under allra största delen såg det inte så skadat ut men när vi kom upp till de mer otillgängliga småbyarna blev förödelsen total.

Bland de människor han möter är chocken förlamande.

– Vi ser fortfarande rädsla och apati hos de människor vi träffar. Många av dem gör ingenting, de bara sitter. Kvinnorna lagar mat och äter tillsammans, men sitter bara. Livet har tagit paus och husen ligger i ruiner.

Inte förvånad

– Jag är inte ett dugg förvånad över att premiärministern höjer dödssiffran från 4.000 till 10.000. Det kan mycket väl stiga ännu mer. Det är alltid så med jordbävningar, det börjar med ett tiotal döda och stiger sedan snabbt.

– Det är svårt att på kort tid bilda sig en säker uppfattning. Jordbävningar slår ut infrastruktur och det här är ett bergigt land på Himalyas sluttning, säger Lars Moberg.

Tusentals människor flyr huvudstaden, med överlastade bilar och bussar som följd. Bristen på mat, vatten och el liksom risken för smittsamma sjukdomar har skapat panik, rapporterar the Guardian. Vissa bussfirmor har höjt sina taxor och tar betalt även för platser på busstaken.

Desperat situation

Ständiga strömavbrott i huvudstaden gör det svårt att vårda dem som behöver, och sjukhusen är överfulla. Många sover utomhus av rädsla för efterskalv.

– Inatt vaknade jag av tre efterskalv. Tre flyg, som såg ut att vara icke-civila, lämnade flygplatsen, antar att det var hjälpinsatser. Jag kommer att cykla förbi Baktapur i dag och se hur det ser ut, säger volontärarbetaren Calle Sundberg till SVT Nyheter.

Åtta miljoner berörs

FN räknar med att så många som åtta miljoner människor är berörda av jordbävningskatastrofen i Nepal. Av dem behöver 1,4 miljoner människor akut hjälp med mat, rapporterar BBC News. Om de inte får hjälp kan det bli en matkris väldigt snart, skriver VG.

Regnandet under tisdagsförmiddagen ställer till det och kan försvåra räddningsarbetet. Skadade har förts med helikopter till Gorkha och andra städer för vård.

200 klättrare har räddats

Det kommer även uppgifter om att de 200 klättrare som befunnit sig på Mount Everest har räddats, enligt landets turistdepartement.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet