Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När jag ser hur jag går fram till soldaterna undrar jag 'var jag inte rädd'. Men nyfikenheten tog över”, säger Elin Jönsson när hon tittar på de 10 år gamla bilderna. Foto: SVT arkiv/Sara Cosar

10 år sedan Ryssland annekterade Krimhalvön: ”Vi var så naiva”

Uppdaterad
Publicerad

Elin Jönsson, Ukrainakorrespondent på SVT, var på plats när Ryssland annekterade Krimhalvön för tio år sedan.

– När jag ser tillbaka på händelseförloppet är det så tydligt att kriget började då. Vi var så naiva, både jag och hela världen.

Den 27 februari 2014 dök tungt beväpnad rysk militär upp på Krimhalvön i Ukraina. SVT:s reporter Elin Jönsson var på plats.

– Jag kände att det här var historia, men förstod inte då vilka enorma konsekvenser som skulle komma av det här, säger hon.

Kriget i Ukraina

Det hela började när Viktor Janukovytj, Ukrainas dåvarande president, i november 2013 avstod från att skriva under ett samarbetsavtal med EU. Protester utbröt på Självständighetstorget i Kiev.

”Då förstod Putin”

Protesterna, som fick namnet Euromajdan, växte och sammandrabbningarna mellan polisen och demonstranterna blev allt mer våldsamma.

– Efter att över 100 personer hade dödats på Majdan var det uppenbart att demonstranterna inte kunde tillåta att Janukovytj stannade kvar vid makten, säger Elin Jönsson.

Den 22 februari avsattes Viktor Janukovytj av parlamentet.

– Då förstod Putin att han höll på att förlora kontrollen över sin marionettregering i Ukraina, och att det var en demokratisk, EU-vänlig, opposition som höll på att ta makten och det kunde han inte tolerera, säger Elin Jönsson.

Rykten och stängda informationskanaler

Det kom rapporter om uppror på Krimhalvön.

– Det här var iscensatta protester som var understödda av Ryssland. Och när jag hörde det tänkte jag att jag måste åka dit, säger Elin Jönsson.

Rykten spreds om att bussar och tåg med nazister var på väg från Kiev för att döda den ryskspråkiga befolkningen.

– Det var väldigt smart gjort, man stängde av alla nyhetssändningar och man stängde ner internet. När en folkmilis dök upp var det många som tänkte att ”de kommer skydda oss”, säger Elin Jönsson.

Rättelse: I en tidigare version av videon uppgavs felaktigt att den ryska ockupationen av Krim var första gången som Europas karta ritades om sedan andra världskriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet