En syrisk kvinna som flytt kriget tigger på gatorna i Libanons huvudstad Beirut. Foto: TT

12 miljoner syrier på flykt

Uppdaterad
Publicerad

Inbördeskriget i Syrien har tvingat över halva befolkningen på flykt, visar nya siffror från FN. Endast en liten del av dessa har lyckats ta sig till Europa för att söka asyl, de allra flesta lever i flyktingläger under svåra förhållanden.

12 miljoner syrier har tvingats lämna sina hem – över fyra miljoner har flytt utomlands, medan 7,6 miljoner är internflyktingar i Syrien.

– Det här är det största antalet människor på flykt från en enda konflikt i vår generation. Det är människor som behöver stöd från omvärlden men i stället lever de under mycket svåra förhållanden och sjunker djupare ner i fattigdom, säger FN:s flyktingkommissarie António Guterres i ett uttalande.

Syrienkriget

Fem år av krig

Det har nu gått fem år sedan det som ursprungligen började som ett folkligt uppror i anslutning till den arabiska våren.

– Moderna demokrati- och frihetsälskande människor demonstrerade, men till skillnad från i Nordafrika slog regimen tillbaka, och det hela utvecklades snabbt till en väpnad revolt, säger Per Jönsson, mellanösternkännare vid Utrikespolitiska institutet.

Sommaren 2011 får islamistiska grupper övertaget i revolten. Eftersom de inte räds döden blir de framgångsrika och med tiden utmanövrerar de den sekulära motståndsrörelsen. De huvudsakliga aktörerna är den salafistiska Nusrafronten och den grupp som senare ska kallas Islamiska staten (IS). 2013 utvecklas en schism mellan grupperna och efter att ha överfört vapen från Irak positionerar sig IS som den dominanta parten, och i dag håller terrorgruppen omkring 50 procent av den syriska landarealen i sitt våld.

En kvarts miljon döda – 12 miljoner på flykt

Enligt FN:s flyktingorgan, UNHCR, har 220.000 människor dött i konflikten medan 12 miljoner människor befinner sig på flykt – motsvarande hälften av landets befolkning. Av 12 miljoner är 7,6 kvar i Syrien, medan över fyra miljoner flytt utanför landets gränser. Trots detta är det endast 270.000 av dessa som lyckats ta sig till Europa för att söka asyl.

– De som flyr till Europa är en minoritet. De är de mest resursstarka, de har pengar och kontakter och är ofta välutbildade. De som de är mest synd om är de minst resursstarka, de har inget annat val än att söka skydd i tältläger, säger Per Jönsson.

Stort tryck på flyktinglägren

Den stora majoriteten av de fyra miljoner flyktingar finns i tältläger i anslutande länder: Turkiet, Libanon och Jordanien. Det är bara tio månader sedan antalet flyktingar som lyckats ta sig utanför Syriens gränser uppgick till tre miljoner. Trycket på flyktinglägren är alltså mycket stort och António Guterres pekar på vikten av att bemöta dessa utmaningar.

– Situationen blir allt värre vilket driver fler människor mot Europa och än längre bort (…) vi har inte råd att låta dem och de samhällen som inhyser dem glida längre in i desperation, sade han i ett uttalande.

Maktuppdelning i Syrien

• IS kontrollerar omkring 50 procent av landytan där omkring 30 procent av befolkningen bor.

• Nusrafronten och övriga mindre islamistgrupper kontrollerar omkring 10 procent av landytan där omkring 10 procent av befolkningen bor.

• Regeringen kontrollerar omkring 40 procent av landytan där 60-70 procent av befolkningen bor.

• Kurdiska styrkor i norr kontrollerar omkring fem procent av landytan.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet