Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vittnesmålen och se bilderna från terrorattacken i Madrid 2004 i videon ovan. Foto: Reuters

20 år sedan terrordådet i Madrid: ”En massaker”

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i rusningstrafiken exploderar tio bomber i de fullsatta tågen och 200 människor dör i vad som ska bli en av Europas värsta terrordåd någonsin.

– Jag påverkas fortfarande av lukten av bränt kött, säger Francisco Alameda Sanchez, som överlevde terrordådet 2004.

Terroristerna hade placerat ut 13 bomber i väskor på olika tåg runt om i Madrid. Klockan 07.38 detoneras 10 av de fjärrstyrda bomberna och dödar 191 människor.

– Det här är en massaker, sa spanska regeringens talesman Eduardo Zaplana samma dag.

Jakten på terroristerna

Den dåvarande spanska regeringen menade först att det var den baskiska terrororganisationen ETA som låg bakom dådet, men senare ska det framkomma att islamistiska extremister med band till al-Qaida var ansvariga.

Tre veckor efter dådet sprängde sju misstänkta gärningsmän sig själva i sin lägenhet när polisen var nära att gripa dem.

2007 dömde en spansk domstol 21 personer för delaktighet i terrordådet.

Minnesdagen

Efter terrorattacken i Madrid 2004 utsågs den 11 mars till minnesdag i EU för terrorismens offer.

Under måndagen deltog flera europeiska ministrar och kommissionärer tillsammans med överlevare och familjemedlemmar till offren för en minnesstund i den spanska huvudstaden.

– Att minnas, precis som att få rättvisa, är ett åtagande som europeiska städer gör gentemot terroroffer, för att återställa och skydda deras värdighet, sa Spaniens kung Felipe VI.

Hör vittnesmålen och se bilderna från terrorattacken den 11 mars 2004 i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.