2015 års viktigaste val i Afrika var utan tvekan det som hölls i Nigeria. Trots oroligheter med terrorgruppen Boko Haram i norr och uppskjuten valdag hölls ett fredligt val där utmanaren Muhammadu Buhari förklarades som segrare.
Kritiker av den förre presidenten Goodluck Jonathan menar att det enda positiva Jonathan gjorde under sin ämbetstid var att erkänna sig besegrad i valet. Buhari lovade att ta med hårdhandskarna mot både Boko Haram och korruptionen.
Boko Haram menar presidenten nu i stort sett är militärt besegrad, men kvar finns risken för terrorattentat. Korruptionen lär vara mer svårbesegrad, även om Buhari hittills tycks stå vid sitt ord.
Burundi hotas av oroligheter
Om valet i Nigeria ska beskrivas som en seger för demokratin blev valet i Burundi ett stort nederlag. President Pierre Nkurunziza ställde upp, trots att konstitutionen inte medgav det och detta ledde till oroligheter som fortfarande skakar landet.
Somliga är oroliga för etniska förföljelser, som härjade landet under inbördeskriget som slutade för drygt tio år sedan. I grannlandet Rwanda ledde samma etniska konflikter till folkmord 1994.
Där har för övrigt president Kagame nyligen sett till att få konstitutionen ändrad så han kan ställa upp i valet 2017, trots kritik från omvärlden.
Uganda inleder supervalåret
Uganda inleder det afrikanska valåret 2016. Nuvarande presidenten Yoweri Museveni kom till makten 29 januari 1986, men visar inga tecken på att vilja släppa taget. Han ställer upp för omval i februari och spås av de flesta vinna.
I grannlandet Tanzania hölls föresten val nyligen och nye presidenten Magafuli har snabbt nått stjärnstatus i regionen. Inte minst via social media, där hans initiativ till att spara på offentliga utgifter kring ceremonier och istället föra en kampanj för att städa landet hyllats.
En kampanj där Magafuli själv sågs gå runt och plocka skräp.
Niger följer
Strax efter Uganda håller Niger val i slutet av februari. Där handlar det mycket att få till ett demokratiskt val vars resultat accepteras av alla sidor och kandidater.
Bedömare ser en risk att sittande presidenten Mahamadou Issoufou iscensätter destabiliserande åtgärder för att försvaga oppositionen.
Zambia har drabbats av prisras på råvaror
Zambia går till valurnorna i augusti. Det är ett fattigt land som drabbats hårt av fallande råvarupriser på världsmarknaden. Ungdomsarbetslösheten är skyhög och valet lär handla mycket om ekonomi och arbetslöshet.
I Zambias grannland Sydafrika hålls lokalval i år, men dessa lär inte röna lika mycket införuppmärksamhet som många andra val på kontinenten.
Men president Jacob Zuma är åtminstone tillfälligt försvagad sedan han sparkade två finansministrar på mindre än en vecka nyligen.
Frågan är hur detta i kombination med Julius Malemas parti EFF:s framgångar kommer påverka utgången i valet i Gauteng, där Johannesburg ligger. Gauteng är den viktigaste ekonomiska regionen söder om Sahara.
Jättelandet kan ändra konstitutionen
Jättelandet Demokratiska Republiken Kongo går till val i november. Joseph Kabila har suttit vid makten i femton år och det finns en oro även där att konstitutionen ska ändras så att den sittande presidenten kan ställa upp för omval.
Analytiker fruktar att valet kan bli uppskjutet inte bara ett år, utan flera år på grund av detta.
Ekonomisk avmattning kan ge regimskifte i Ghana
I december är det dags för Ghana att välja president. Ghana har hyllats som ett föregångsland i Afrika efter att ha hållit flera jämna val och ändå undvikit oroligheter.
Ghanas ekonomi har gått mycket bra de senaste åren, men har nu visat tecken på avmattning. Detta faktum kan bli sittande president John Bahamas fall.
Hopp om Somalia
Somalia har planerat att hålla val någon gång under 2016. Men säkerhetsläget med al Shabab har gjort det alltmer osäkert om detta går att genomföra under året.
Somalia har dock stabiliserats under de senaste åren och optimismen växer kring att det krigshärjade landet ska gå en bättre framtid till mötes.