Foto: TT

Analys: Donald Trumps rasande tweets får medierna att byta taktik

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Världens mäktigaste man har just skällt ut USA:s motsvarighet till varuhuset NK . De vill inte sälja hans dotters designade kläder längre. Dag efter dag dominerar Donald Trump nyhetsflödet med hjälp av rasande utfall i stort och smått. Men medierna rustar till motangrepp- Trump ska bevakas med samma metoder som journalister använder i krigszoner. 

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Det är en objektiv sanning att det råder kaos kring USA:s president Donald Trump. Bara tre veckor efter att han svurit presidenteden så har han historiskt låga popularitetssiffror och är på väg in i en gigantisk rättslig strid med amerikanska domstolar kring inreseförbudet från sju muslimska länder. Ingen vet hur muren mot Mexiko ska finansieras.  Han har utsett medierna till ”lögnare” och oppositionsparti. Hans favorituttryck  ”dishonest media” liknas nu med Nazi-Tysklands uttryck om ” lügenpresse”, ett ord som också har citerats av republikaner på högerkanten.  

Medierna och Trump tycks ha  fastnat i ett ömsesidigt dysfunktionellt förhållande. För att dra uppmärksamheten från politiska kriser använder sig Trump av vad som kallas ”dead cat strategy”- om man lägger en död katt på bordet pratar alla om katten och inte om det som kanske är viktigare men mindre spektakulärt. Medierna hakar på. Varje dag den här veckan har hans utfall duggat tätt; Han anklagade medierna för att förtiga terroristattacker. Vita Huset publicerade en lista över 78 terrordåd som inte skulle ha bevakats av journalister. Listan innehöll bland annat terrordåden i Bryssel, Paris och Orlando. Ett befängt påstående men det fungerade, det fick rubriker. Nästa dag hade New York Times skrivit i en bisats att presidenten ibland utforskar sin nya boning Vita Huset i morgonrock. Då skickas presschefen Sean Spicer fram och säger att det är en lögn, presidenten äger inte en morgonrock och detta är exempel på hur media ljuger. Också detta fungerade, i ett dygn publicerar nyhetsredaktioner gamla fotografier på Trump i morgonrock.

Trumps inreseförbud

”Blandar ihop ämbetet med privata affärer”

Nästa tweet- och mediestorm- den eleganta varuhuskedjan Nordstrom meddelar att man droppar Ivanka Trumps klädkollektion- egenhändigt designade skor och kläder, det säljer för dåligt. Från presidentämbetets officiella Twitterkonto kommer följande; ” Min dotter Ivanka har blivit så orättvist behandlad av @Nordstrom. Hon är en fantastisk person- stöder mig alltid till att göra det rätta. Hemskt!” Framstående senatorer och jurister uttalar sig på rad och säger att Trump nu gått över alla gränser och blandar ihop ämbetet med privata affärer. Men hans rådgivare i Vita Huset hävdar att presidenten har rätt att försvara sin familj. Till detta kan läggas Trumps anklagelse att landets domstolar är politiska och styrs av ” så kallade domare”  

Att det blir ett himla liv spelar Donald Trump i händerna, han använder medierna som vapen, hans väljarbas applåderar attackerna. Stort och smått blandas och samma slags utfall sker på olika plattformar- i intervjuer, tal eller twitter som Trump använder för att runda journalisternas kritiska frågor. Där har han 14 miljoner följare.  

Jag ringer upp statsvetaren Erik Åsard, professor emeritus och f d chef för institutet för nordamerikastudier. Han är djupt bekymrad och tvekar inte att kalla Trump och hans rådgivare  för en ”lögnens administration”. Han menar att Donald Trump satte tonen från första ämbetsdagen med en lögn om hur många som samlats i the Mall för att bevittna installationen. Det blev omöjligt för hans medarbetare att backa från den lögnen och så har det fortsatt. Det han gör är olämpligt och bryter mot alla normer men är inte olagligt.

Hur ska journalister bemöta inläggen? 

I USA pågår just nu en intensiv debatt bland journalister hur man ska möta utmaningen med en president som anser att medierna är huvudfiende. Ska varje svavelosande tweet bevakas? Går det att förhålla sig objektivt? I fredags avskedades en ekonomijournalist från programmet ”Marketplace” i public service kanalen NPR för att hen i en blogg sagt att objektivitet blivit omöjligt, nu måste landets president bekämpas.   

Den globala nyhetsbyrån Reuters har insett att detta kaos som rått sedan Trump svor presidenteden är det nya normala och att det kräver en helt ny strategi.  I ett öppet brev till sina över 1000 medarbetare världen över har Reuters utformat en policy kring vad som ska gälla vid bevakningen av Donald Trump- en i sig unik åtgärd. Där instrueras journalister att iakttaga samma regler när man bevakar Trump som när man bevakar farliga länder som Zimbabwe och Iran.  

”Det är inte varje dag som en amerikansk president kallar medierna för 'bland de mest oärliga människorna  i världen'” skriver chefredaktören Steven Adler. Han konstaterar att det inte går att spekulera i hur allvarliga Trumps attacker kan komma att bli, med åtföljande inskränkningar av fri och oberoende nyhetsrapportering. 

Krigsliknande strategier

Reuters har övervägt att bojkotta presidentens presskonferenser men har istället valt att fortsätta med saklig och allsidig bevakning men använda sig av de arbetsmetoder man vanligtvis använder i länder där journalister inte är välkomna och det fria ordet är hotat. Råden handlar om att inte lita på officiella pressmeddelanden men använda egna, mer trovärdiga källor istället och inte låta sig provoceras.  

Medierna börjar med andra ord utveckla krigsliknande strategier för att bevaka presidenten i en av världens största demokratier, en i sig oerhörd åtgärd. Donald Trump kommer inte att ändra sig.  Frågan som alla ställer sig nu är hur Donald Trump kommer att agera om han ställs inför en verkligt allvarlig , krigsliknande situation? Kommer han att twittra, kommer han att  ljuga och göra ogenomtänkta utfall? Eller kommer han att lyssna på sina mer erfarna ministrar i sin regering?  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Trumps inreseförbud

Mer i ämnet