• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Analys: Flynns avgång bakslag för Ryssland

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I Kreml är besvikelsen stor över Michael Flynns avgång. Regimen i Moskva är oroad över de allt mindre utsikterna till bättre relationer med USA. I en ny tweet spär Trump på oron med hårda ord mot Ryssland.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

President Trump twittrar att ”Krim blev TAGET av Ryssland under Obamaadministrationen”. Han undrar om Obama var ”för vek mot Ryssland?”

Detta är ovanligt hårda ord mot Moskva av den nye presidenten men Trump är alltmer pressad av Flynnaffären. Hittills har Trump inte uttalat sig kritiskt mot Kreml. Men i den amerikanska kongressen finns ett starkt motstånd mot att lyfta västs sanktioner mot Ryssland. Det är tal om fler inofficiella kontakter med Ryssland och därmed en ökad säkerhetsrisk. Detta ska nu utredas vilket kan leda till nya avslöjanden som kan bli belastande för president Trump.

Trump och Ryssland

Viktigt för Putin

I Ryssland fanns stora förhoppningar om lättnader av västs sanktioner när Donald Trump vann presidentvalet. Frågan är viktig för president Putin. Han kommer sannolikt att ställa upp för omval 2018 och sanktionerna tynger den ryska ekonomin.

Förra veckan sa den ryske USA-ambassadören, Sergej Kisljak, i en intervju i ryska medier, att Moskva var medvetet om hur svårt det verkar vara att förbättra de bilaterala relationerna.

Ryssland har inte svarat på att president Obama kastat ut 35 ryska diplomater på grund av misstankar om att ryska cyberattacker hjälpt Trump att vinna valet.

Strider irriterar

De uppblossade striderna i östra Ukraina har ökat irritationen i USA. FN-ambassadören, Nikki Haley, var glasklar i sin anklagelse att det var Ryssland som låg bakom eskaleringen av kriget. Hon var iskallt tydlig med att USA inte tänker bidra till att lyfta sanktionerna förrän Ryssland ger tillbaka den ukrainska halvön Krim.

Putins talesman, Dimitrij Peskov var minst lika tydlig om den ryska ståndpunkten om Krim:

”Ryssland kommer inte att diskutera temat om att återlämna Krim eftersom vi inte diskuterar vår territoriella integritet med utländska partners”, sa han inför journalister.

A-Team

Donald Trumps så kallade ”A-Team” åker nu till Europa för att för första gången föra direkta samtal med europeiska och andra ledare. Utrikesministern, Rex Tillerson och försvarsministern, James Mattis ska tillsammans med vicepresidenten Mike Pence besöka Bonn, Bryssel och München för en serie möten.

Frågorna lär bli många av USA:s allierade i ett EU som är splittrat av det brittiska utträdet, av migrationen och finanskrisen i söder.

Något personligt möte mellan presidenterna Trump och Putin är inte bestämt ännu men i Kreml hoppas man på en öppning med varmare relationer, trots att både Tillerson och Mattis uttalat sig starkt kritiskt mot Ryssland.

President Putin vill vara en respekterad global spelare och har ännu inte gett upp hoppet om att få ett varmt och fast handslag av den amerikanske presidenten.

Obesatta tjänster

Ett problem för Trumpregeringen är att viktiga nyckelposter ännu inte är besatta och att många frågor om den framtida utrikespolitiken fortfarande är obesvarade. Den säkerhetspolitiske rådgivaren är en tung post som nu är vakant efter Michael Flynns avhopp.

Enligt Washington Post handlar detta om en typisk Washington skandal som verkar ovanligt ”normal” för att utspela sig i Trumps administration.

Enligt tidningen värderar president Trump sin vice president Mike Pence, som har en stark ställning i det republikanska partiet. Flynn blev offrad trots att han bett om ursäkt till Pence för att han ”inte kom ihåg” att han talat med den ryske ambassadören om sanktionerna.

Washington Post anser att Flynnaffären innehåller allt som ett politiskt drama brukar innehålla – vilket gör den unik för ”det här Vita Huset”.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet