En gata i Tasjkent, Uzbekistan Foto: Anatoliij Kovtun, SVT

Analys: IS rekryterar uzbeker som fotsoldater

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Centralasien har alltid betraktats som Rysslands bakgård, men frågan är om de ryska säkerhetstjänsterna har kontroll på läget där. Attentatet i S:t Petersburg nyligen utfördes av en ung uzbek och en 39-årig man från Uzbekistan misstänks för terrordådet i Stockholm. Nu vill Putin samarbeta med omvärlden för att bekämpa terrorismen.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Moskva har vant sig vid att Centralasien styrs med järnhand och har oroat sig mer för det som händer i Kaukasus och i Syrien. Men nu vänder man sig oroligt österut. Centralasien är granne med Afghanistan där inte bara talibanerna utan också IS är mycket aktiva. Och särskilt IS har rekryterat uzbeker till sin sak, oftast som enkla fotsoldater.

Centralasien var tidigare en del av Sovjetunionen. I dag är det en grupp självständiga republiker som styrs av auktoritära ledare, i verkligheten under Vladimir Putins kontroll. De har i årtionden spelat upp hotet från islamistiska terrorister för att kunna tysta den inhemska oppositionen. Men ett större hot mot länder som Uzbekistan har varit statligt våld, maktmissbruk och korruption hos dess egna ledare.

Terrordådet i Stockholm

LÄS MER: Terrordådet i Stockholm – det här vet vi

Illegala gästarbetare  

Gärningsmannen i S:t Petersburg ska ha varit uzbek från Kirgisistan. Det finns tiotusentals gästarbetare från Centralasien bara i S:t Petersburg. Fattiga centralasiater har levt och arbetat  i årtionden över hela Ryssland. De har länge varit en dåligt betald underklass, ofta lever de illegalt i landet. De möts av fördomar men har inte setts som ett hot på samma sätt som tjetjener som utkämpat två krig mot Ryssland.

Men nu ställer sig många frågan om islamistiska terrororganisationer har slagit rot på allvar i Centralasien. De som följer terrorgruppernas utbredning kan se en utveckling över årtionden från Mellanöstern över Kaukasus, till Centralasien och in i Kina. Inspirationskällor och pådrivande har varit sunniextremistiska grupper ofta med finansiering från Saudiarabien.

LÄS MER: SVT:s korrespondent: ”Fattigdom i Uzbekistan – en grogrund för terrorism”

IS går framåt

De centralasiatiska länderna har länge haft sina egna islamistiska rörelser, några bestående av enbart fromma muslimer andra med extremistisk inriktning. Det nya är en eventuell påverkan utifrån av rörelser som IS.

President Vladimir Putin har länge velat ha en koalition med väst, särskilt USA, för att bekämpa terror. Det är något som många länder ställt sig tveksamma till. Inte till målet i sig, inte med tanke på utvecklingen i Irak och Syrien, men det är inte okomplicerat att  samarbeta med Ryssland. Ett land som annekterat Krim och som håller en regim som Bashar al-Assads under armarna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet