Henrik Silver: Jordbävning i spansk politik

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

De nya partierna skrällde rejält och resultatet bäddar för komplicerade koalitionssamtal i Madrid. Dagen efter valet i Spanien konstaterar SVT Nyheters Henrik Silver att landet fått ett valresultat som närmast kan liknas vid en jordbävning.

Henrik Silver

Reporter

När tv-bolaget TVE presenterade sin stora vallokalsundersökning vid åttatiden på söndagkvällen, drog journalisterna ett djupt andetag på regeringspartiet Partido Populars (PP) valvaka här i Barcelona.

Ingen blev förvånad över att partiet skulle bli störst och samtidigt förlora väljare, men många blev överraskade över att nya vänsterradikala Podemos gjort ett så starkt val. Snabbt stod klart att den kommande regeringsbildningen blir mycket komplicerad.  

Den stora spanska oredan

Som största parti får PP uppdraget att bilda regering, men tillsammans med vem? Det liberala partiet Ciudadanos som blev fjärde störste parti borde vara en naturlig partner.

Inför valet spekulerades det att nästa regering skulle bestå av antingen en koalitionsregering mellan PP och Ciudadanos eller mellan socialistpartiet PSOE och Podemos. Men inget av blocken blir tillräckligt stora för att få majoritet i parlamentet Cortes.

Samtidigt har Ciudadanos partiledare, den 36-årige Albert Rivera från Barcelona, tydligt deklarerat att han bara kan tänka sig ingå i en regering där han får bli premiärminister. Ett annat alternativ som diskuteras är en stor koalition, enligt tysk modell, med PP och socialistpartiet PSOE. 

Den lösningen skulle förvisso ge blocket en betydande majoritet i parlamentet, men innebära betydande risker för PSOE. Många socialistanhängare skulle se en sådan koalition som förräderi. 

Spanien drar åt vänster

Trots att PP blev största parti kan valresultatet inte tolkas annat som en katastrof för partiet. Drygt var tredje väljare vände PP ryggen. 

Även PSOE tappade väljare, men förblir näst största parti. Podemos som gjorde sitt första nationella val, stod för den största valskrällen och får 69 av de 350 platserna i parlamentet.

En vänsterkoalition med PSOE, Podemos och ett eller två av de små katalanska partierna som förespråkar självständighet för Katalonien, ses som en möjlig koalition.

Men Podemos har lovat att det spanska folket ska få folkomrösta om Kataloniens framtid och det är ett rött skynke för socialisterna. Mycket besvärliga förhandlingar väntar, en ny regering måste bildas inom 60 dagar, annars väntar nyval. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.