Nordkoreas ledare Kim Jung Un Foto: TT

Analys: Alltmer isolerat Nordkorea ökar krigsrisken

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det drog en iskall vind genom världen när utrikesminister Tillerson i fredags sa att ”alla möjligheter finns på bordet”.  Det har satt på fart på spekulationerna om huruvida USA:s nya ledning förbereder ett militärt angrepp mot Nordkorea, ett land med kärnvapenkapacitet. Oron växer i takt med signalerna om att USA och Nordkorea hamnat på kollisionskurs, med Kina som regionens nyckelspelare.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Det var Trumpadministrationens skarpaste varning hittills till Nordkorea, ett hot om militärt angrepp om ledarna i Pyongyang fortsätter at provocera Sydkorea och amerikanska styrkor i regionen.

”Om de ökar på hotbilden med sitt vapenprogram till en nivå som vi anser kräver handling, så finns den möjligheten på bordet”, sa USA:s utrikesminister Rex Tillerson.

Nordkorea har utfört två kärnvapenprovsprängningar på bara några månader. Det spända läget på den koreanska halvön kan utvecklas till en väpnad konflikt om Nordkorea fortsätter att kapprusta. En väpnad konflikt mellan president Trump och Nordkoreas envåldshärskare Kim Jong Un är kanske det mest oroväckande som just nu går att föreställa sig. Enligt den ansedda tidskriften Foreign Policy är Nordkoreas taktik att anfalla först, och då med kärnvapen. De ska ha lärt av hur envåldshärskarna i Libyen och Irak inte kunde försvara sina regimer eftersom de bara hade konventionella vapen att ta till.

Ett kärnvapenkrig har låg sannolikhet men går inte att utesluta anser militära bedömare i Sverige.

Viktigaste resan för Tillerson hittills

I år har Sydkorea och USA sin största gemensamma militära övning någonsin i regionen, under namnet ” Foal eagle” med tiotusentals militärer och tung militär utrustning. Medan de tränar på att invadera Nordkorea så tränar Nordkorea på att avskräcka med kärnvapen.

LÄS MER: USA: Militära åtgärder mot Nordkorea är ett alternativ

Nordkorea, en av världens sista slutna diktaturer, har inget att förlora.  Hårt pressade och utsatta för en växande isolering av sin forna vän Kina har de sagt att de snart har utvecklat ett kärnvapen som kan nå ända till USA. Ett flertal provskjutningar i Stilla Havet på senare tid har oroat USA:s allierade Japan och Sydkorea.  Det spända läget förvärras av en pågående militärisering av sydkinesiska sjön sen flera år tillbaka där Kina gör anspråk på öar som Japan säger hör till dem. 

Till denna regionalpolitiska krishärd begav sig USA:s utrikesminister Rex Tillerson i helgen, hans viktigaste resa hittills. Han besökte Japan, Sydkorea och Kina. Varje ord han yttrat har vägts på guldvåg, han har bara tillåtit två mycket regisserade presskonferenser och USA:s diplomatiska journalistkår som brukar resa med utrikesministern bjöds inte med.

Kina har frusit kolimporten från Nordkorea

Tillerson behövde lugna sina allierade Japan och Sydkorea med att de kan räkna med USA:s beskydd mot Nordkorea. Det var i Seoul han sa att en militär intervention ”finns på bordet” som en av möjligheterna om landet fortsätter provocera militärt.  Inför sitt besök i Peking hade han med sig skarp kritik från Trump för att Kina ignorerar Nordkoreas utveckling av kärnvapen. 

Förutsättningarna för mötet mellan Tillerson och de kinesiska ledarna kunde knappt varit sämre, Trump byggde sin valrörelse på att utse Kina till huvudfiende där han bland annat anklagade Kina för att stjäla jobb från USA.

LÄS MER: Tillerson om Nordkorea: ”Farlig nivå”

Men efter avslutat möte på lördagen med den kinesiska utrikesministern var tongångarna något lugnare, Kinas utrikesminister Wang Yi sa att samtalen med USA varit ”uppriktiga, pragmatiska  och produktiva”. Även om bägge utrikesministrarna försäkrade att de vill söka en fredlig lösning på konflikten med Nordkorea så konstaterade de att årtionden av diplomatiska försök att få Nordkorea att ge upp sitt kärnvapenprogram misslyckats.

LÄS MER: USA och Kinas kovändning – samarbetar om Nordkorea

Som en eftergift åt USA har Kina frusit sin kolimport från Nordkorea. Kinas läge är allt annat än enkelt, i deras närområde provskjuter Nordkorea missilier samtidigt som Sydkorea och USA har gemensamma övningar i Stilla Havet. Kina har ledsnat på amerikanska krav att Kina ska isolera Nordkorea ekonomiskt, Kina är idag ett av få länder med export till Nordkorea.

Uppgifter: Överens om ett personligt möte

”Blir det kaos i Nordkorea blir det förödelse i Kina, jag är ledsen men varken USA eller Sydkorea har rätt att begära detta av oss” skrev en ledarskribent i den  statligt ägda tidningen Global Times i lördags , enligt nyhetsbyrån AP. De kinesiska ledarna väntades också framföra kritik mot att USA börjat bygga upp ett robotförsvarsystem i Sydkorea.

På söndag avslutar Tillerson sin rundresa i Asien. Enligt uppgifter i amerikanska och kinesiska medier så har länderna kommit överens om att president Trump och president Xi Jinping ska ses personligen , Xi Jinping ska besöka Trumps semesteranläggning  i Florida i början av april.

I amerikanska medier diskuterar militära bedömare risken för att det spända läget kan eskalera till ett krig snabbare än president Trump hinner twittra. Det som i nuläget talar emot är president Trumps doktrin ”Amerika Först” där han sagt att USA inte längre vill vara världspolis. Men i samma sekund som Nordkorea misstänks ha utvecklat kärnvapen som kan nå ända till amerikansk territorium kan tonen snabbt bli en annan.

Donald Trump väckte stor uppmärksamhet under valrörelsen när han retoriskt frågade varför USA utvecklat kärnvapen om tanken inte är att använda dem.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.