TV: Det här har Trump sagt om Merkel – och Merkel sagt om Trump! Foto: TT

Analys: Ingen räknar med ljuv musik mellan Trump och Merkel

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I dag möts två av världens mäktigaste politiker. USA:s president Donald Trump tar för första gången emot den tyska förbundskanslern, Angela Merkel i Vita huset i Washington. Ingen räknar med att det kommer att uppstå kärlek och ljuv musik. De är varandras motpoler, som eld och vatten, och oeniga i viktiga frågor.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Donald Trump har kallat Merkels öppna flyktingpolitik katastrofal. Hon har kritiserat inreseförbudet och påmint honom om flyktingars rätt till skydd. Hon är globalist, han nationalist. Han är en politisk nybörjare, hon en veteran.

Deras personligheter och politiska stil kan knappast vara mer olika. Merkel är eftertänksam och diplomatisk. Trump är impulsiv och frispråkig. Hon tar god tid på sig innan hon agerar. Han har bråttom att uppfylla sina vallöften. Hon avskyr rampljuset och är sparsam med intervjuer. Hans önskan att synas i offentligheten verkar omättlig.

USA-val 2016

De båda länderna är förbundna av starka historiska band men de två ledarna inser att de står långt ifrån varandra i de politiska dagsfrågorna.

Merkel van vid ego-politiker

Angela Merkel är en erfaren och resultatinriktad politiker som lyckats kommunicera med rader av kontroversiella ego-fixerade politiker. Många har förundrats över hennes förmåga att komma överens med politiker som Silvio Berlusconi och Recep Tayyip Erdogan. Den amerikanske presidenten George W. Bush och Merkel kunde förstå varandra trots olika syn i många frågor.

Hennes tredje USA-president

Merkel har lett EU:s viktigaste land under sina tre mandatperioder, i snart 12 år som kansler. Hon är inne på sin tredje USA-president. Den tyska regeringschefen inser att hon inte kommer att kunna övertyga Trump i grundläggande politiska värderingar eller politiska sakfrågor.

Viktigt är hur den nya administrationen ser på Ryssland och EU:s sanktioner och hur starkt stöd EU kan hoppas på av Nato:s starkaste land.  Hon kommer att försöka övertyga Trump om EU:s betydelse för fred och utveckling.

Frihandel mot protektionism

Båda värnar om jobben och ekonomin. Men Merkel förespråkar global frihandel. Trump står för protektionism under parollen ”America first”. Hon kommer att försöka övertyga honom att båda sidor vinner på goda handelsrelationer.

Angela Merkels plan är att få Trump att förstå hur sammanflätade ekonomierna är och hur viktigt det är för Tyskland, EU och för USA att handeln får fortsätta att utvecklas utan handelshinder eller straffskatter, vilket Trump har antytt att han vill införa.

Tyskland exportberoende

Tyskland är ett extremt exportberoende land och det är framförallt till USA man säljer sina produkter. Man säljer mer än man köper och det överskottet – på 50 miljarder euro- har irriterat Donald Trump.

Merkels budskap är att tyska företag skapar jobb i USA. Hon hävdade nyligen i att 750.000 människor jobbar i tyska företag i USA. Ytterligare minst dubbelt så många i USA är indirekt beroende av tyska firmor. Och i Tyskland är hundratusentals människor beroende av amerikanska företag. 

Toppchefer med på resan

Med sig på resan har Merkel toppcheferna för Siemens och BMW. Om politikerspråket inte räcker till hoppas man att affärsmannen Trump ska lyssna på företagsledares argument.

Den amerikanske presidenten har reagerat mot BMW:s planer på att bygga en ny tillverkningsindustri för bilar i Mexiko, med 1500 nya jobb.

I Spartanburg i South Carolina sysselsätter BMW 8.800 anställda och man har nyligen gjort stora investeringar vid fabriken. Trump har offentligt hotat med tullar för bilar tillverkade i utlandet. Ford drog nyligen tillbaka planer på en ny fabrik i Mexiko och fick ett tack i ett president-tweet.

BMW, som har 30 fabriker runtom i världen, anser att den nya fabriken i Mexiko är normal business i en global kontext och står fast vid sina planer.

Ekonomin går bra

Den tyska ekonomin är i god form med ökande tillväxt och låg arbetslöshet. Ett handelskrig kan skada ekonomin och minska Merkels chanser att vinna förbundsdagsvalet i september. Hon måste tydligt visa hörntänderna och att hon menar allvar med motåtgärder vid ett upptrappat handelskrig.

Donald Trump är extremt impopulär i Tyskland. Bara sju procent gillar honom, enligt opinionsmätningar. En konfrontation med Trump kan skada tyska intressen. Alltför mysig stämning dem emellan kan ge kritik bland hennes meningsmotståndare.

Under besöket kommer många att studera ledarnas kroppsspråk – och handslag. Det sägs att Merkel avskyr fysisk kontakt. Om Trump tänker krama henne kommer hon aldrig att förlåta honom, hävdade en av hennes tidigare rådgivare.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2016

Mer i ämnet