Foto: TT

Norrmän uppmanas söka jobb i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I många år har svenskar rest över till grannlandet Norge för arbete, men nu kan det bli tvärtom. I Sverige är efterfrågan på arbetskraft högre än på flera år samtidigt som allt fler unga är arbetslösa i grannlandet. Sverige behöver bland annat fler sjuksköterskor, civilingenjörer, lärare och dataingenjörer.

Att åka till Norge och jobba är ett känt fenomen, framför allt bland unga svenskar som vill få ett uppsving i sin ekonomi. Men nu kan det vara över. Arbetslösheten bland norrmännen stiger och samtidigt står Sverige utan både lärare och sjuksköterskor.

– Det spelar ingen roll att det är där. Är det ett jobb någon annanstans, jag tar det, svarar en förbipasserande när tv-kanalen NRK frågar om människor kan vara villiga att åka till Sverige för att få ett jobb.

Arbetsförmedlingen positiva

Sverige har en arbetslöshet på 6,8 procent, enligt SCB. Arbetsförmedlingen välkomnar arbetstillskott i de sektorer där vi har arbetskraftsbrist.

– När inte kompetensen finns i Sverige får man söka sig på annat håll. I Norge har man en liknande kultur och ett liknande språk, något som skulle passa bra, säger Johan Bissman som är tillförordnad chef på utredningsenheten.

Han menar också att det vore bra ur ett företagarperspektiv.

– Såklart vore det bäst att sänka vår egen arbetslöshet, men om man kollar kortsiktigt vore det trist om företag tvingades säga nej till uppdrag på grund av personalbrist, säger Johan Bissman.

Allt fler arbetslösa

Enligt statistik från Norges Statistiska centralbyrå har antalet arbetslösa norrmän i åldern 15 till 24 år ökat med 22.000 personer bara det senaste året, det skriver NRK. Nu uppmanas till och med unga norrmän att pröva lyckan här i Sverige.

– Norrmän bör pröva lycka i Sverige. Det är absolut värt resan, säger Terje Strøm, chefsekonom på Ny Analyse, till kanalen.

Säkra framtiden genom jobb i Sverige

Även arbetslösa inom oljeindustrin borde söka sig till Sverige menar Strøm.

– Att jobba ett par år inom den svenska industrin kan vara jättenyttigt inför framtida jobb när arbetsmarknaden har blivit bättre i Norge.

Enligt FAFO-forskaren Jon Erik Dølvik har lönen i Sverige också blivit bättre än tidigare samtidigt som den norska kronan har försvagats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.