• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En kvinna med hijab framför ett kafé. Foto: TT

Rätt av belgiskt företag att förbjuda huvudduk

Uppdaterad
Publicerad

Det var rätt av ett belgiskt företag att förbjuda en anställd att bära huvudduk. Det svaret kom från EU-domstolen på tisdagen. Samtidigt var det fel av ett franskt företag att avskeda en anställd som bar slöja.

EU-domstolen kom under tisdagen med domslut i två uppmärksammade fall där kvinnor ansett sig diskriminerade då de hindrats att bära muslimsk huvudduk på sina arbetsplatser.

Det första fallet gäller en belgisk kvinna som jobbade som receptionist vid säkerhetsföretaget G4S. Efter tre år som anställd bad hon om att få bära hijab på jobbet. Företaget hade redan då en oskriven regel om att inga religiösa symboler fick bäras i arbetet. När kvinnan trots detta kom till jobbet med huvudduk så skrevs policyn in i företagets ordningsregler. Kvinnan fortsatte ändå att bära slöjan och sades kort därefter upp.

Stämde företaget

Kvinnan har försökt få rätt i samtliga belgiska rättsinstanser och i dag kom det slutgiltiga utlåtandet från EU-domstolen, som anser att företaget inte diskriminerade genom att förbjuda religiösa symboler.

”Domstolen konstaterar att G4S:s interna ordningsregel hänvisar till bärandet av synliga symboler för politiska, filosofiska eller religiösa övertygelser och avser således utan åtskillnad varje yttring av sådana övertygelser. Regeln behandlar således företagets samtliga arbetstagare på ett identiskt sätt genom att generellt och utan åtskillnad ålägga dem neutral klädsel.”

Franskt företag diskriminerade

I det franska fallet, där en kvinna jobbade som konsult för it-företaget Micropole, fanns ingen känd företagspolicy om huvudduk. Det var först när ett företag som kvinnan konsultade åt klagade över hennes huvudduk som arbetsgivaren bad henne att ta av slöjan. Hon vägrade och Micropole sa då upp henne.

Kvinnan ansåg sig diskriminerad och i dag gav EU-domstolen henne rätt. En kunds önskemål om att deras konsult inte ska bära muslimsk huvudduk är inte tillräckliga skäl att avskeda en anställd.

Däremot ber EU-domstolen att den franska högsta domstolen ska kontrollera om det fanns några interna regler på företaget. Om sådana finns, liknande fallet med G4S, behöver uppsägningen inte ha varit diskriminerande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.