Foto: TT

Beskedet: Påven kommer till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den 31 oktober kommer den argentinskfödde påven Franciskus till Lund på ett unikt besök för att delta i Lutherska världsförbundets möte. Sammankomsten i Lund är historisk. Det blir första gången någonsin som katoliker och lutheraner firar reformationen tillsammans. Mötet anknyter till 500-årsjubiléet av reformationen, som högtidlighålls i hela världen 2017.

Enligt vad SVT erfar är det Lutherska världsförbundet och Vatikanen som gemensamt har organiserat påvens besök. Eftersom mötet hålls i Lund blir Svenska kyrkan evenemangets värdkyrka. Påven ska även träffa en grupp ungdomar och delta i en gemensam gudstjänst i Lunds domkyrka.

Ovanligt besök

Det är ovanligt att påvar besöker protestantiska länder. Schismen mellan den katolska och den protestantiska kyrkan upplevs fortfarande som ett öppet sår av många i den kristna världen.

Påven besöker Sverige

Johannes Paulus II kom till Sverige 1989, men då huvudsakligen för att träffa de svenska katolikerna som i dag är drygt 100.000. Att påve Franciskus väljer att komma till det Lutherska världsförbundets möte i Sverige är ett mycket starkt ställningstagande för dialog.

– Besöket är ett tydligt tecken på påvens intresse och engagemang för ekumeniken. Vad Sverige beträffar uppskattar han den långa traditionen att ta emot flyktingar och att värna om miljön, säger en källa i Rom som vill vara anonym.

”Påven har flera gånger tackat Sverige”

Under försommaren 2015 tog Franciskus emot både Sveriges ärkebiskop Antje Jackélen och drottning Silvia och prinsessan Madeleine med familj i Vatikanen. Med ärkebiskopen talade påven bland annat om flyktingfrågan och ekumenik, men drottningen om arbetet att skydda barn från våld och övergrepp.

SVT Nyheter var med häromåret när påven träffade de två argentinska bröderna Carlos och Rodolfo Luna. De fick politisk asyl i Sverige 1973.

– Sverige har hjälpt flyktingar från alla länder och bland dem 30.000 latinamerikaner. Påven har flera gånger tackat Sverige för det, säger Carlos Luna, som fortfarande har regelbunden kontakt med Franciskus.

Svenskt helgon

För bara några veckor tillkännagav Vatikanen att Sverige får ett nytt helgon under 2016: Elisabeth Hesselblad, som grundade den moderna Birgittinorden, en order som i dag är verksam i ett femtiotal länder och har sitt moderhus på Piazza Farnese i Rom.

Processen att helgonförklara Elisabeth Hesselblad påbörjades för många år sedan och har inget direkt samband med påvens besök i Sverige. Men det blir ändå ytterligare en länk mellan vårt land och Vatikanen.

Under dagen ska ärkebiskopen hålla en presskonferens om detaljerna kring påvens unika besök.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven besöker Sverige

Mer i ämnet