Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör USA:s utrikesminister Antony Blinken och Xi Jinping i videon. Foto: AFP

Blinkens kritik mot Kina: Stödjer ryska krigsindustrin

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Antony Blinken avslutade sin tredagarsresa i Kina med att kritisera landet för att stödja den ryska krigsindustrin.

Det var under en presskonferens i Kinas huvudstad Peking som Antony Blinken sa att han under sitt besök uttryckt oro för att Kina levererar varor som hjälper Ryssland i deras krig mot Ukraina.

– Kina är den främsta leverantören av maskinverktyg, mikroelektronik, nitrocellulosa som är avgörande för att tillverka krigsmateriel och raketdrivmedel och andra föremål med dubbla användningsområden som Moskva använder för att utöka sin försvarsindustriella bas, sa Blinken under fredagen enligt Reuters.

Kriget i Ukraina

Under sin tredagarsresa hann Blinken träffa både president Xi Jinping och andra högt uppsatta ledare i Kina, bland annat utrikesministern Wang Yi och ministern för offentlig säkerhet, Wang Xiaohong.

Efter sitt möte med Xi Jinping ska Blinken, enligt AP, ha sagt att det utan Kinas stöd skulle vara svårt för Ryssland att hålla igång kriget i Ukraina.

Kina: Stödjer ingen part

Enligt Reuters uppger Kina att de inte har levererat vapen till vare sig Ryssland eller Ukraina och inte heller är en part i konflikten. De vill också att handeln mellan Kina och Ryssland fortsätter utan att begränsas.

Blinken menar dock att Kinas leveranser av det han kallar ”varor med dubbla användningsområden” till Ryssland påverkar situationen i Ukraina och gör Ryssland till ett större hot mot andra europeiska länder.

Tyst från Xi

Enligt SVT:s Asienkorrespondent Tilde Lewin har Xi Jinping inte kommenterat USA:s kritik alls.

– Man kan se att Kina gör bedömningen att relationen till Ryssland är strategisk väldigt viktig, och därför fortsätter man handla med Ryssland, man fördjupar samarbetet också militärt, säger hon.

Wang: USA får inte korsa röda linjer

Besöket sker kort efter att USA:s kongress röstat ja till ett större stödpaket på 95 miljarder dollar. Av dessa ska bland annat 61 miljarder gå till Ukraina och ett antal miljarder gå till Taiwan, ett territorium som Kina gör anspråk på.

Enligt AP ska Kinas utrikesminister ha sagt till Blinken att USA inte bör korsa ”röda linjer gällande Kinas suveränitet, säkerhet och utvecklingsintressen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet