Snart två dagar har gått sedan det historiska beslutet att Storbritannien lämnar EU. Mycket är fortfarande okänt om vad som sker nu och landet är splittrat då omröstningen var jämn.
Men Maria Borelius, som arbetar som entreprenör och kolumnist i Storbritannien och sitter i styrelsen för den EU-reformistiska tankesmedjan Open Europe, är hoppfull om landets framtid.
– Närmaste tiden blir stökig eftersom de som vunnit inte har någon regering eller formell makt eller plan än. Men på sikt kommer inte Storbritannien sjunka ned i Atlanten, det är ett land som består av duktiga människor i politiken, näringslivet och den offentliga sektorn, som vet hur man bygger ett land, säger hon.
”Jag är orolig för Sverige”
Tankesmedjan Open Europe har förhållit sig neutrala i folkomröstningen och består av analytiker som vill driva fram reformer inom den europeiska unionen.
Själv beskriver Borelius sig som tillhörande den brittiska mittfåran – att vara kvar i ett förändrat EU, en linje som blivit utrotad i folkomröstningen som handlade om ett ja och ett nej. Det som oroar henne just nu är inte Storbritanniens framtid utanför EU utan Sveriges framtid i ett EU utan britterna i det.
– Jag är orolig för EU och för Sverige. Storbritannien har skyddat Sveriges roll som icke-euroland. Sverige vill inte gå med i euron men jag är orolig för att kommissionen nu kommer att trycka på om att Sverige ska gå göra det.
När britterna försvinner ur EU, försvinner också en viktig försvarskompetens och en viktig allierad för Sverige i frågor om frihandel inom EU, menar Borelius.
– Nu blir helt plötsligt den delen som stöttar frihandel mindre än den protektionistiska delen i EU. Det tror jag är skadligt för Sverige.
Ingen svensk EU-debatt
Hon anser att debatten i Sverige inte har lyckats plocka upp och förstå britternas missnöje med EU.
– I Sverige finns knappt någon debatt om EU, politikerna vill inte ha det eftersom de är rädda för hur den skulle kunna skapa splittringar, säger Maria Borelius, före detta moderat riksdagsledamot.
EU borde ha lyssnat mer på David Cameron när han försökte förhandla fram en deal att ta med sig hem till britterna. Samtidigt borde också Sveriges regering ha backat David Camerons deal med EU, menar Borelius och nämner att 65 procent av britterna hade röstat för att stanna om Cameron hade fått igenom de krav han hade.
Britterna missförstådda i EU
– Det fanns en brist på lyssnande från EU och en attityd att ”engelsmännen har blivit galna”. Opinionen här i Storbritannien har blivit alldeles för lite förstådd, det Cameron ville ha från EU var minimumkrav för att få igenom att landet skulle stanna.
Borelius är kritisk till EU-kommissionens hantering av britternas EU-kritik.
– Kommissionen ska ju inte ha en egen agenda, har man ett medlemsland som är missnöjt måste man lyssna och samarbeta, annars kommer EU att spricka.
För Storbritanniens del krävs nu att ta hem de handelsförhandlare som finns i Bryssel för att kunna förhandla de många avtal som krävs med EU, enligt Maria Borelius källor ska det röra sig om ett 60-tal avtal. Landet behöver samlas och skapa ett ledarskap som kan ta landet ut ur EU, något som Borelius tror kommer att ta tid för att kunna göras ordentligt.
– Pundet måste stabiliseras och man behöver arbeta för att få utländska företag att stanna och investera. Men någon massflykt av företagen från Storbritannien, kommer inte ske, säger hon.