Borrell: Skicka fartyg till Taiwansundet

Uppdaterad
Publicerad

EU:s utrikeschef Josep Borrell vill se fler europeiska krigsfartyg i Taiwansundet.

EU:s utrikeschef Josep Borrell skriver i en gästledare i Journal Du Dimanche att Taiwan har betydelse för Europa ekonomiskt, kommersiellt och tekniskt.

”Därför uppmanar jag europeiska flottor att patrullera Taiwansundet för att visa Europas beslutsamhet när det gäller navigationsfriheten i det här kritiska området”, skriver han.

Sundet skiljer Taiwan från Kinas fastland. Det är den främsta rutten för fartyg från Kina, Japan, Sydkorea och Taiwan till Europa. Kina hävdar rätten till sundet, liksom till själva Taiwan, medan Taiwan anser att sundet är internationellt vatten.

Irriterar Kina

USA har de senaste åren med viss regelbundenhet skickat krigsfartyg genom sundet, vilket irriterar Kina.

”Amerikanska krigsfartyg spänner återkommande sina muskler under förevändningen att man utnyttjar navigationsfriheten. Det här handlar inte om att hålla regionen fri och öppen”, sade talespersonen Liu Pengyu vid Kinas ambassad i Washington i början av året.

Macron kritiserad

Borrells kommentar kan ses i ljuset av att Frankrikes president Emmanuel Macron under ett statsbesök i Peking gjorde uttalanden som tolkades som alltför Kina-vänliga i Taiwanfrågan.

– Vi får inte trassla in oss i en global oreda och kriser som inte är våra, sade Macron till flera medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.