Hackare har försökt komma över parlamentsledamöternas mejlkonton. Foto: TT

Brittiska parlamentet utsatt för cyberattack

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska parlamentet har utsatts för en cyberattack, där förövarna har försökt komma åt ledamöternas mejlkonton. Attacken kommer bara dagar efter att det blev känt att ryska hackare lagt ut stulna lösenord för försäljning.

Parlamentsledamöterna informerades om attacken på fredagen. Säkerhetsavdelningen stängde ned åtkomsten till nätverket för alla som inte befann sig i parlamentsbyggnaderna, vilket innebar att ledamöterna inte kunde logga in på sin mejl utifrån. Hundratals ledamöter och tjänstemän berörs av attacken, skriver The Independent.

– Underhuset har upptäckt icke-auktoriserade försök att få tillträde till parlamentets användarkonton. Vi fortsätter att utreda den här händelsen och vidtar flera åtgärder för att säkra datanätverket, säger en talesperson för det brittiska underhuset till The Telegraph.

Rysk hackerattack

För bara några dagar sedan rapporterades att ryska hackare hade lagt upp stulna lösenord tillhörande ministrar, ambassadörer och höga poliser till försäljning på nätet. Lösenorden misstänks ha stulits från bland annat Linkedin och Myspace, och omfattar 1.000 brittiska parlamentsledamöter och tjänstemän i parlamentet, över 1.000 UD-anställda och 7.000 poliser, enligt The Times.

Det är oklart om de båda händelserna har ett samband.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.