Förslaget går ut på att ge läkare möjligheten att ordinera medicinsk cannabis, som har importerats från Nederländerna, under en försöksperiod på tre år.
Direktören för den danska giktföreningen Mette Bryde Lind är mycket positiv till initativet och hoppas att kroniskt sjuka människor i framtiden ska ha möjligheten att behandla sin smärta med cannabis.
– Vi hoppas att man undviker att låta de många stereotypa uppfattningar om cannabis styra debatten. Samtidigt hoppas vi att detta efterhand blir ett tillkännagivande av att det här kan vara en möjlig behandling av smärta för kronisk sjuka människor, säger hon till nyhetsbyrån Ritzau och tillägger att många människor med kroniska smärtbesvär inte finner tillräcklig lindring genom vanliga läkemedel.
En legal marknad, menar hon, minskar risken för att patientgruppen får tag i orena preparat.
Kritiseras av läkare
Förslaget möter kritik från danska Läkarföreningens ordförande Andreas Rudkjøbing som menar att läkare inte kommer vara villiga att skriva ut cannabis, eftersom drogen – i det här avseendet som läkemedel – inte är testad på samma sätt som andra läkemedel. Han säger också att det inte finns någon lag som tvingar läkare att skriva ut en viss sorts läkemedel till en patient, men invänder:
– Men det kan skapa en viss press på läkaren att skriva ut preparatet, säger han till Extrabladet.
Lotte Rod från Radikale Venstre som stöttar förslaget säger i sin tur att det är viktigt att informera patienterna om eventuella risker.
– Patienterna ska få veta att de ingår i ett försök och att det finns risker med det. Så länge vi inte har fått kunskap genom kliniska prövningar, är det svårt att likställa med andra mediciner.
Legaliseringsdebatten inte ny
Legaliseringsdebatten i landet är inte ny. Mycket av landets cannabismarknad har under åren varit koncentrerad till stadsdelen Christiania i Köpenhamn. Men sedan polisens upprepade tillslag har den illegala handeln istället spridits ut till andra platser. Som förslag till motvärn har från politiskt håll presenterats både modeller som liknar den nederländska med så kallade coffeeshops – cannabiskaféer – och att drogen legaliseras i medicinskt syfte.
Får svensk kritik
Men den danska debatten har fått kritik från svenskt håll. Torkild Strandberg kommunalråd för Liberalerna i Landskrona reagerade i oktober i år på det danska debattklimatet.
– Vi påverkas starkt av det politiska läget i Köpenhamn och den politiska ledningens förslag att legalisera cannabis. Det är förödande för Skåne.
I bland annat Nederländerna, Frankrike och USA är det helt eller delvis lagligt att använda det narkotiska preparatet i medicinskt syfte.