Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton och FBI-chefen James Comey. Foto: TT

Clintons nya hårda känga mot FBI-chefen – efter senaste e-mejl-turerna

Uppdaterad
Publicerad

Hillary Clinton är på krigsstigen. När hon mötte väljarna för första gången efter att FBI-chefen James Comeys brev blivit allmän kännedom ägnade hon mycket tid åt att kritisera honom.

– Det han gör saknar motstycke, säger hon.

Gymnastiksalen i Ralph Robinson-gymnasiet i Florida var fullproppad av supportrar som väntat i fyra timmar på att se Hillary Clinton på scenen.

När Clinton klev upp till talarstolen inledde hon direkt med att ta upp frågan som dominerat nyhetsbruset det senaste dygnet: beskedet att FBI återigen tittar på hennes epost.

USA-val 2016

Tio dagar kvar till valdagen

– Ni har förmodligen en del frågor kring e-mejlen, sa Clinton direkt men vände genast anklagelsen mot James Comey.

– Det är mycket märkligt att kasta ut något på det sättet, så snart inpå ett val. Det är faktiskt inte bara konstigt, det saknar motstycke, och det är bekymmersamt att han gör så här, sa Clinton till publiken som svarade med att jubla.

Hon riktade sig sedan återigen till väljarna.

– Ni förtjänar att få hela bilden, så vi uppmanar Comey att genast förklara allt och lägga alla korten på bordet, sa hon.

Clinton gick sedan över till att kritisera sin motkandidat.

– Donald Trump diktar såklart redan ihop en massa lögner, sa hon medan publiken istället började att bua.

– Han gör sitt bästa för att misskreditera och svartmåla. Jag tycker att det är dags för Donald Trump att sluta bygga en kampanj på rädsla och på att hota vår demokrati, vi kan inte låta honom komma undan med det, sa Clinton.

Öste på med kritik mot Trump

Hon fortsatte sedan med att prata om att valet borde handla om viktigare saker än epostdiskussioner. Att det borde fokusera på HBTQ-frågor, miljön, kvinnors rättigheter, lika lön för lika arbete, rasism och framför allt på väljarna, för ”det är ni som spelar roll den 9 november när valet är över”.

Hon avslutade med en sista känga till Donald Trump.

– Han säger att jag inte har den uthållighet som krävs för att bli president… men jag har stått bredvid Donald Trump i tre debatter nu, a’ nittio minuter vardera. Det är fyra och en halv timme bredvid Donald Trump. Hur kan han efter det anklaga mig för att sakna uthållighet att bli er nästa president, sa Clinton, innan hon rusade vidare till nästa kampanjstopp: en konsert med Jennifer Lopez i Miami.

Fakta: Clintons e-post

I mars 2015 avslöjade The New York Times att Hillary Clinton under sin tid som utrikesminister 2009 till 2013 använde sig av sin egen privata e-postserver för jobbmejl.

Sedan maj 2015 har utrikesdepartementet i omgångar offentliggjort över 55 000 sidor från runt 30 000 mejl som Clinton överlämnat.

I juli 2015 meddelade regeringens utredare att hemligstämplade uppgifter hittats i några av mejlen från Clintons privata server. Den federala polisen FBI inledde en utredning.

I maj 2016 riktade UD:s generalinspektör hård kritik mot bristande säkerhet kring Clintons mejlhantering.

I juli 2016 blev FBI klar med sin utredning. Där konstaterades att Clinton handskats ”extremt vårdslöst” med hemliga uppgifter, men att det inte ska ha skett medvetet. FBI rekommenderade att inget åtal väcks mot henne, en rekommendation som justitieminister Loretta Lynch följde.

I augusti 2016 redovisade FBI att ytterligare nästan 15 000 mejl hittats i genomgången av Clintons server, dator och telefoner. Krav har väckts på att även de ska offentliggöras.

I september 2016 släppte FBI ytterligare dokument från sin utredning. Inga bevis har hittats för att någon tagit sig i Clintons e-postserver, men det kan inte uteslutas. Däremot har konton tillhörande personer hon haft mejlkontakter med hackats. Utskrift från FBI:s förhör med Clinton offentliggjordes också.

I oktober 2016 meddelade FBI att utredningen återupptas och att fler mejl ska granskas.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet