Många människor är på flykt från Syrien. – Det är helt enkelt fullt i Danmark, säger landets integrationsminister Inger Støjberg (V). Foto: TT

Danmark stoppar kvotflyktingar på obestämd tid

Uppdaterad
Publicerad

Den danska regeringen har bestämt att stoppa mottagandet av kvotflyktingar på obestämd tid. – Det är helt enkelt fullt i Danmark, säger landets integrationsminister till den danska tidningen Politiken

Åtgärden är en del i ett större asylåtstramningspaket, rapporterar Sveriges Radio. Danmark har sedan 1989 varje år tagit emot ungefär 500 flyktingar via FN:s flyktingorgan UNHCR:s kvotsystem, skriver Politiken.

Men nu säger man stopp och skjuter upp den delen av mottagandet på obestämd tid. De 491 kvotflyktingplatser som är kvar för i år skjuts också upp.

– Det har kommit för många asylsökande till Danmark, det är helt enkelt fullt i Danmark. Därför måste vi fatta detta drastiska beslut, säger landets integrationsminister Inger Støjberg (V) till Politiken.

Svänger i fråga

Efter valet 2015 sade Støjberg att man inte skulle ändra den del av kvoten som är reserverad för flyktingar som till exempel är ”handikappade eller på andra sätt väldigt sårbara”. Det har rört sig om cirka 30 personer om året, enligt Politiken. Men nu är dörren stängd även för dem.

SVT Nyheter har sökt UNHCR:s kontor i Nordeuropa för en kommentar. Man har tidigare skrivit till danska Politiken att man beklagar beslutet och att det vore ”en förlust för både flyktingar och för dem som arbetar på området” om Danmark avbröt samarbetet med FN:s flyktingorgan.

Kvotflykting

Kvotflyktingarna tillhör de mest utsatta av de utsatta och väljs huvudsakligen av FN:s flyktingorgan UNHCR. De tas direkt från det land de flytt till och behöver inte bege sig till till exempel Sverige för att söka asyl där.

Cirka 27 länder tar emot kvotflyktingar varje år, enligt Migrationsverket.  Sverige har sedan 2011 tagit emot cirka 1.900 personer årligen via UNHCR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.