Foto: SVT

Danska S kräver hårdare tag mot invandrare

Uppdaterad
Publicerad

”Kommer du till Danmark ska du arbeta!” Det är budskapet i de danska socialdemokraternas senaste kampanj där de betonar att de vill ha hårdare asylregler och fler krav på invandrare. Men kampanjen har fått kritik både från höger och från vänster.

Det är valår i Danmark och det börjar märkas. Statsminister Helle Thorning Schmidt ler förtroendeingivande och levererar de senaste socialdemokratiska budskapen.

Budskapet i partiets kampanj är tydligt på bussar och tåg i Danmark: ”Kommer du til Danmark, skal du arbejde” (Kommer du till Danmark ska du arbeta). Socialdemokraterna vill se hårdare asylregler och flera krav på invandrare i Danmark.

– Vi presenterar vårt socialdemokratiska svar på dessa utmaningar som finns. Det måste finnas gränser för hur många som kan komma hit och vi är tvungna att behandla de som kommer hit på ett bra sätt. Till det hör att vi har förväntningar på att de kan bidra, säger Maja Panduro, politisk ordförande i Socialdemokraterna till SVT.

Vill vinna tillbaka högerväljare

David Trads, författare och debattör, säger att det är en del i partiets strategi för att locka tillbaka väljare från högerflygeln.

– Socialdemokratin har beslutat sig för att de ska vara hårda i utlänningspolitiken. Att de vill sända signaler till alla de väljare som har gått över till högerflygeln, till Dansk Folkeparti, att de lugnt kan komma tillbaka, eftersom socialdemokraterna är lika hårda mot muslimerna, säger David Trads.

Den danska högern säger att detta inte är socialdemokratisk politik, att det är bluff, väljarflirt och felaktig varubeteckning. Vänstern menar att kampanjen är för hård mot invandrare och flyktingar.

Socialdemokraterna själva säger att detta är klassisk socialdemokratisk politik genom att man vill få flyktingar och invandrare snabbare ut i arbete.

– Jag menar som socialdemokrat att det är självklart att vi ska ha förväntningar på varandra och att vi bidrar alla med det vi kan och jag förstår faktiskt inte hur man kan säga att det skulle vara speciellt högerorienterat att säga att man tycker att folk ska arbeta. Det har mitt parti stått för i över 100 år, säger Maja Panduro.

Röda blocket knappar in

Det danska folketingsvalet har länge sett ut att bli en promenadseger för den borgerliga oppositionen. Men en ny opinionsmätning från Greens pekar på att det kan bli jämnare än väntat.

Det röda blocket knappar in kraftigt och får 48,2 procent, mot 51,7 för de borgerliga. Framför allt är det Socialdemokraterna som ökar, från 20,9 till 24,4 procent på en månad.

Uppgången för S kan bara bero just på att den senaste kampanjen för en stramare asylpolitik har gått hem hos väljarna, säger valforskaren Robert Klemmensen till tidningen Børsen.

– Vi har gjort en åtstramning av asylreglerna i Danmark och det har vi ju gjort på grund av den verklighet vi står i där vi har en större press för att det finns fler flyktingar i världen nu än det varit nån gång sen andra världskriget. Men vi ser samtidigt att vi måste ha gränser för att hur många som kan komma hit, säger Maja Panduro, politisk ordförande i Socialdemokraterna.

Val senast 15 september

– Det som har hänt i Danmark de senaste 20-30 åren är att socialdemokratin har varit splittrad i i mitten mellan en ”slapp”-flygel och en ”hård”-flygel. De kämpade mot varandra och därför har socialdemokratin inte kunnat komma med en tydlig utlänningspolitik. Nu har den hårda flygeln vunnit fullständigt. Det finns inte en enda socialdemokrat som är mot denna hårda utlänningspolitiken. Jo, det är verkligen nåt nytt att socialdemokratin är samlad kring en hård utlänningspolitik, säger David Trads.

Det är den danska statsministern som bestämmer när valet ska äga rum och då påbörjas en tre veckors intensiv valkampanj.

Regeringen har ännu inte angett något datum för valet, som måste hållas senast den 15 september i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.