Hur är det att vara elev i Kina? Och hur mycket tid lägger de på läxor jämfört med i Sverige? Foto: SVT Nyheter

Därför är Shanghai bäst i klassen

Uppdaterad
Publicerad

Shanghai har flera år i rad toppat Pisa, världens största elevstudie för 15-åringar. Varför?

Sedan 2009 har Shanghai, Kina hamnat i topp i Pisa-studien som mäter hur väl dagens 15-åringar är rustade att möta framtiden. I den senaste mätningen 2013 fick staden topplaceringar inom samtliga tre huvudämnen: matematik, läsförståelse och naturvetenskap. Sverige hamnade under genomsnittet för OECD i alla tre områden.

Vad är då Kinas framgångsrecept?

Läget i svenska skolan 2016

Ett svar är hårt arbete. Utbildningen i Shanghai är präglad av långa skoldagar, hård disciplin och mycket hemläxa (se videon ovan för jämförelse med Sverige).

– Varje elev förväntas lägga ner oerhört mycket tid, både i skolan och på hemläxor, säger Anita Shum, journalist och ämneslärare i kinesiska.

Reformerade skolan

Ett annat svar är en mycket medveten satsning på skolan. 1990 genomfördes en läroplansreform där kommunen valde att satsa hårt på kärnämnena. Dessutom bestämde man sig för att välja ut vissa skolor som skulle fungera som förebilder för andra, berättar Anita Shum.

Anita Shum, lärare och journalist. Foto: SVT

– Man kallade dem för ”Key point schools”. Det var skolor som man ansåg var exceptionellt duktiga på att lära ut. Skolorna fick fungera som förebilder för hur undervisningen ska läggas upp.

Hård konkurrens

En annan framgångsfaktor till de goda Pisa-resultaten tros vara läraryrkets höga status i Kina. Men att resultaten från Kina inte räknas som ett land utan uppdelat på olika städer kan dock vara missvisande.

– Även inom Kina är man väldigt imponerad av de resultaten som Shanghai uppnått. Shanghai har dessutom en väldigt välutbildad befolkning.

Att komma in på en bra skola är i Shanghai viktigt för framtiden, enligt Anita Shum.

– Shanghai är en väldigt konkurrensutsatt stad, det präglas eleverna av. Eleverna är redan i en väldigt tidig ålder vana vid att tävla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget i svenska skolan 2016

Mer i ämnet