Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör överstelöjtnant Peter Lidén om grupperna som påstås ligga bakom attackerna i Belgorod. Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

De ryska paramilitära gruppernas gemensamma mål: Störta Putin

Uppdaterad
Publicerad

De ryska paramilitära grupperna legionen ”Frihet för Ryssland” och Ryska frivilligkåren hävdar att de har tusentals soldater som strider för Ukraina – med det gemensamma målet att störta den ryske presidenten. 

Det saknas säkra uppgifter på storleken på de ryska paramilitära grupperna, men att döma av bilder som publicerats på deras sociala medier finns det inga bevis för att de har ett mycket stort antal soldater i aktiv tjänst.

Legionen ”Frihet för Ryssland”, LSR, uppges vara en del av Ukrainas internationella legion sedan augusti 2022 då det blev tillåtet för ryska medborgare att bära vapen för Ukrainas räkning.

Ryska frivilligkårens legala status är oklar, men de färdas i amerikanska fordon som överlämnats av USA till den ukrainska armén vilket tyder på att intrånget på ryskt territorium inte kunde ha skett utan den ukrainska arméns godkännande. 

En styrka på några tusen man

LSR som bildades i mars 2022 saknar en tydlig namngiven militär ledare. En man som kallar sig Ceasar har vid flera tillfällen uttalat sig för gruppen på sociala medier. Ceasar har sagt att LSR består av två bataljoner, vilket är en styrka på 2 000 man.

I en intervju med Radio Free Europe har Ceasar sagt att han kommer från Sankt Petersburg och betraktar sig själv som en rysk nationalist. Legionens vit-blå-vita flagga används även av andra oppositionella samt av ryska krigsmotståndare, den röda färgen i den ryska flaggan finns inte med eftersom den anses symbolisera blodigt våld.

Han står bakom Ryska frivilligkåren

”Ceasar”, till vänster, betraktar sig själv som en rysk nationalist. En forskare specialiserad på högerextremism beskriver ”Nikitin”, till höger, som en nazist och affärsman. Foto: Twitter

Ryska frivilligkåren, RDK, fick stor uppmärksamhet i mars 2023 när de hävdade att de låg bakom attacken mot två byar i ryska Brjanskregionen. RDK grundades av högerextremisten Denis Kapustin som i dag kallar sig för Nikitin. 38-åringen har umgåtts med tyska nynazister och startat ett klädföretag vars logotyp hade stora likheter med en nazistisk symbol. Forskaren Robert Klaus, specialiserad på högerextremism, beskriver Nikitin som en nazist och affärsman.

Efter den ryska annekteringen av Krimhalvön och starten på kriget i östra Ukraina 2014 uppges Nikitin ha börjat samarbeta med högerextrema Azovbataljonen och i augusti 2022 startade han Ryska frivilligkåren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.