Foto: TT

Vittne om olyckan: ”Scener från helvetet”

Uppdaterad
Publicerad

Passagerare som befann sig på de två tåg som i dag frontalkrockade utanför den italienska staden Bari vittnar om de fasansfulla scener som utspelades efter kollisionen. Orsaken till olyckan, som skördat över 20 dödsoffer, är än så länge okänd.

Det var under tisdagsförmiddagen som två tåg frontalkrockade på sträckan Corato och Andria i den italienska regionen Apulien. Redan strax efter olyckan stod klart att flera personer omkommit. Under kvällen höjde räddningsledaren dödssiffran till minst 25, enligt nyhetsbyrån Reuters

Och passagerare som överlevde olyckan vittnar nu om fruktansvärda scener, där gråtande människor bett om hjälp efter att tågen kolliderat på en sträcka som dagligen trafikeras av ett stort antal pendlare, studenter och turister på väg till Baris flygplats.

En av de poliser som deltagit i räddningsarbetet under dagen beskriver situationen på platsen som fruktansvärd för La Repubblica.

– Det här är det värsta jag någonsin har sett.

”Jag räddade honom ur tågvraket”

Även passagerare på olyckstågen vittnar om det kaos som rådde på platsen efter kollisionen.

En kvinnlig passagerare berättar hur hon efter kollisionen lyckats dra fram sin make ur spillrorna, uppger La Repubblica, som citerar den lokala tv-kanalen Telesveva.

– Jag räddade honom ur tågvraket. I strumplästen letade jag bland spillrorna och lyckades dra fram honom.

En annan passagerare vittnar om hur han suttit och lyssnat på musik på tåget, då han plötsligt kastades till golvet.

– Efter att jag landat, såg jag hur konduktören låg där orörlig. Det tog fem minuter innan jag kunde röra på mig. Och det jag såg kan beskrivas som helvetet.

”Allt hände så snabbt”

Ytterligare en passegrare, en gravid kvinna i 30-årsåldern, berättar för den italienska nyhetsbyrån Ansa om hur hon under resan plötsligt kastats framåt från sitt säte.

– Jag vet inte vad som hände, allt hände så snabbt. Plötsligt låg jag på marken och såg hur min pappa och syster var alldeles blodiga.

Även den italienska journalisten Emanuela Bonchino berättade under tisdagskvällen för Rai News om hur kaos råder på olycksplatsen.

– Det finns fortfarande människor kvar bland spillrorna och räddningspersonalen bar just i väg ett antal bårar. Och bredvid tågspåren ligger mängder med skor.

”Tragedi”

Orsaken till kollisionen är än så länge okänd, men enligt Massimo Nitti, chef för bolaget Ferrotramviaria, som ansvarar för tågtrafiken på sträckan, kommer man att att gå till botten med olyckan, enligt Corriere della Sera.

– Det här är en tragedi av ojämförbara proportioner. Nu måste vi först hjälpa de skadade, efter det kommer vi att fastslå vem som bär ansvaret. Men faktum är att inga tåg skulle befinna sig på platsen.

Enligt uppgifter skulle ett av tågen ha väntat på grönt ljus vid stationen, innan det körde in på den enkelspåriga sträckan, skriver TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.