Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Cem Ozdemir, partiledare för De gröna i Tyskland. Foto: TT

Dödshotas efter tyskt erkännande av folkmord

Uppdaterad
Publicerad

Efter beslutet att kalla massakrerna på armenier för ett folkmord så pekas tyska politiker ut och hotas. – Deras blod borde testas i ett laboratorium, säger turkiske presidenten.

Resolutionen att kalla det massdödandet av armenier under första världskriget för ett folkmord fick nästan enhälligt stöd i tyska förbundsdagen i torsdags. Detta trots att beslutet föregåtts av varningar och hot från Turkiet.

”Orent blod”

Och reaktionerna efter beslutet kom omedelbart.

Friktion

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har efter omröstningen kritiserat de tyska ledamöterna och särskilt pekat ut de elva som har turkiskt ursprung.

– Vilken sorts turkar är de? frågade Erdogan retoriskt och anklagade dem för att ha ”orent blod”.

– Deras blod borde testas i ett laboratorium.

Flera dödshot

Cem Özdemir, partiledare för tyska miljöpartiet De gröna, uppger att han har tagit emot dödshot efter beslutet och polisen har stärkt hans personskydd. Även hans familj och hus har fått extra bevakning, skriver turkiska Hurriyet.

– Vi är vana vid skällsord och förolämpningar men vi har aldrig fått så många dödshot tidigare, sade Ozdemirs assistent Marc Berthold.

Även Özdemirs partikollega Özcan Mutulu säger att han tagit emot dödshot.

– Jag har aldrig upplevt något sånt här, sade Mutulu till tyska tv-bolaget ARD.

Också Ankaras borgmästare har pekat ut de elva ledamöterna med turkiska rötter som förrädare. Melih Gökçek twittrade i helgen en bild på de elva ledamöterna med texten ”Högg oss i ryggen”.

Se hela veckans Friktion här!

Om Friktion

I SVT:s utrikesprogram Friktion möter Sverige världen. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro. Tisdagar 20.30 i SVT2 och på SVT Play. Diskutera programmet i sociala medier #friktion #svtnyheter. Tisdagen 7 juni handlar Friktion om Turkiet och president Erdogan, som har hyllats för att ha reformerat Turkiet – men även anklagats för maktfullkomlighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet