Han fick sin dom prövad av artificiell intelligens

Uppdaterad
Publicerad

Artificiell intelligens gör intåg även inom rättssystemet. Är det ett problem eller en möjlighet att datorn ersätter människan i beslutsfattandet?

Darnell Gates i Philadelphia, USA, fick sin villkorliga frigivning beslutad av ett datorprogram. I videon förklarar han vad det fått för konsekvenser och hur frustrerande det är att inte kunna påverka beslut som fattas om ens framtid. 

– Man får ingen sympati från en dator, den har inga känslor.  

Vi hör också Richard Berk, professor i kriminologi och statistik vid University of Pennsylvania, som utvecklat beslutsalgoritmen. Han tror att sådana här databaserade beslutsverktyg kommer bli vanligare inom rättssystemet framöver. Enligt Berk är det mer rättvist att låta datorn avgöra, som i det här fallet, om en fånge är redo att släppas helt fri eller inte.  

– Människor har stereotyper och fördomar. Algoritmen har inte de mänskliga nackdelarna. Algoritmen är inte ett problem, utan en lösning.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.