– Det är troligtvis ett par år kvar innan Storbritannien lämnar EU, men redan nu upplever svenskar denna behandling vilket jag tycker är riktigt chockerande, säger EU-minister Ann Linde. Foto: TT

Efter brexit: Svenskar vittnar om främlingsfientlighet

Uppdaterad
Publicerad

EU- och handelsminister Ann Linde säger att hon är chockad över den främlingsfientlighet svenskar bosatta i Storbritannien har mött sedan landet röstade för att lämna EU. Nu vill hon att frågan framtiden för de 100.000 svenskar i Storbritannien ska lösas snabbt i Brexit-förhandlingarna.

Ann Linde befinner sig i London för att träffa den brittiske brexit-ministern David Davis och diskutera situationen för svenskar bosatta i Storbritannien och britter i Sverige. Inför mötet träffade EU- och handelsministern även svenskar boende i London som delade med sig av sin osäkerhet om framtiden i Storbritannien. Berättelserna Linde fick ta del av beskriver hon som chockerande.

Utsattes på jobbet

En svensk kvinna som arbetar i London berättar hur hennes chef fick skicka ut ett email till alla anställda på firman om att främlingsfientlighet inte var acceptabelt efter att kollegor sagt till henne att ”britterna röstat för att få sådana som henne ut ur landet”. En annan kollega ska ha sagt till henne med att hon och andra svenskar bör räkna med att skadas indirekt av brexit-förhandlingarna.

Brexit

En annan svensk kvinna berättade hur hon blev headhuntad till ett jobb i London men var tvungen att skriva under ett kontrakt där hon skulle garantera att hon kunde bo permanent i Storbritannien, något hon inte kan göra, då framtiden är oviss för EU-medborgare när landet träder ut ur EU.

– Jag häpnar över vad jag fick höra. Det är oroande att de ger mig bevis på att de inte blir behandlade som vanliga EU-medborgare och att svenskar måste skriva under specifika kontrakt för att kunna fortsätta jobba, säger Ann Linde till The Guardian.

Diskrimineras i Storbritannien

Ann Linde menar att det som svenskarna beskrev för henne handlar om diskriminering.

– Det är troligtvis ett par år kvar innan Storbritannien lämnar EU, men redan nu upplever svenskar denna behandling vilket jag tycker är riktigt chockerande. Det är en form av diskriminering som inte är tillåten i EU-länder och Storbritannien är fortfarande medlem av EU.

När britterna sätter sig vid förhandlingsbordet med resten av EU är svenska regeringens ståndpunkt att framtiden för de 100.000 svenskar som bor i Storbritannien ska säkras och även för de 30.000 britter som bor i Sverige.

Den brittiska regeringen har sagt att de vill kunna garantera att utländska EU-medborgare ska kunna fortsätta bo i landet, men att det är en fråga som måste godkännas av de andra EU-länderna, skriver The Guardian. Ann Linde säger till tidningen att hon inte kan garantera britterna i Sverige att de får bo kvar.

– Jag erbjuder ingenting. Det är en del av förhandlingen som sköts av EU-kommissionen och inget jag kan göra enskilt. Men jag hoppas att resultatet blir att svenskar i Storbritannien kan fortsätta leva där och likaså britter i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet