När Raul Castro tog över makten 2008 började han på ett plan förändra Kuba. Han gav kubaner rätt att starta mikroföretag där man upp till en viss gräns får göra privat vinst. Men på andra plan förblev landet en diktatur. Kommunistpartiet har behållit sitt järngrepp över landets 11 miljoner invånare.
Den växande turistindustrin kontrolleras av militären som är nära förbunden med kommunistpartiets ledning. Exilkubaner anklagar regimen för att ha politiska fångar, något som regimen förnekar.
Det är i dag klanen Castro som styr Kuba. Fidel och Rauls släktingar – syskon, kusiner och syskonbarn – sitter på centrala positioner i samhällsapparaten eller är politiska rådgivare. Det är en släkt som omger sig av stort hemlighetsmakeri av ”säkerhetsskäl”. Fidel Castro ska ha utsatts för över 600 mordförsök, uppgav han själv.
Stor släkt
Det är en stor släkt. Fidel och Raul kom från en skara av nio syskon. Fidel ska ha nio barn, en del utomäktenskapliga. Han har fyra söner med sin livskamrat Dalia Soto del Valle. Några av Fidels syskon och barn har öppet tagit avstånd från revolutionen och lever i exil i USA.
Men enligt diplomatiska källor i Havanna, som SVT talat med, betraktar man med oro en maktstrid som med åren blivit värre. Skiljelinjen går mellan dem inom den statliga byråkratin, kommunistpartiet och Castroklanen som vill behålla socialismen som samhällsmodell och dem som ser Kinas marknadsekonomiska socialistmodell som en framgångsrik förebild.
Kinamodellen anses ha starkt stöd av Raul Castro och landets militärledning, varifrån kubas nästa president tros komma ifrån. Raul Castro har antytt att han ser Miguel Díaz-Canel, idag vice president, som sin naturliga efterträdare. Raul Castro har sagt att han av åldersskäl kommer att avgå 2018.
Diaz-Canel beskrivs som en teknokrat som gjort sin karriär inom det militära. Yngre ledare driver däremot på mot fler marknadsekonomiska reformer, understödda av över två miljoner exilkubaner i USA som dagligen arbetar med att undergräva Castroregimen och som var starkt kritisk mot president Obamas närmade till Kubas ledning.
Stora interna konflikter
Diaz-Canel kan komma att bli öppet utmanad av yngre krafter som vill driva Kuba i en mer marknadsliberal riktning. Kuba kan komma att drabbas av stora interna konflikter, med militären på ena sidan och unga kubaner på den andra sidan som inte känner samma lojalitet med revolutionen som äldre kubaner.
President Obamas historiska fredsinitiativ med Kuba har också skapat svallvågor inom landet. Obama är enormt populär bland kubaner. Tack vare att han lyft många handelsembargon flödar numera kylskåp, tv-apparater och andra åtråvärda produkter in i landet. Det finns numera en färjeförbindelse mellan Miami och Havanna och flera reguljära flyg från USA till Kuba.
Exilkubaner hoppas snart få tillgång till sina statligt konfiskerade hus. Då väntas bostadsmarknaden i Kuba explodera med omfattande renovering av de vackra men gravt förfallna husen i Havanna. Med närmandet till USA finns också utsikter om att göra sig enorma förmögenheter då en av karibiens mest attraktiva öar åter öppnar upp för turism. Det är bråket kring dessa köttgrytor som gjort att konflikter inom klanen Castro kommit i öppen dager.
Hög läkartäthet
Kubas socialistiska samhällsmodell är fortfarande livskraftig. Grundskole- och högskolestudier är gratis, spädbarnsdödligheten är låg, sjukvården gratis (till skillnad från USA) och det är världens mest läkartäta land efter Italien.
Kommunistpartiets ledning och militären är beredda att med alla medel fortsätta med sin samhällsmodell trots enorma utmaningar. Kuba saknar betydande exportinkomster och är i princip självförsörjande. Kuba och Nordkorea framstår som två isolerade öar i en tid där globaliseringen och frihandel påverkat alla andra länder.
Raul Castro kommer att behålla makten i drygt ett år till men med Fidel Castros död kommer nu maktkampen om Kubas framtid ske alltmer inför öppen ridå.