Foto: TT

Elisabeth Hesselblad helgonförklarades i Rom

Uppdaterad
Publicerad

Sverige fick ett nytt katolskt helgon när påven Franciskus på söndagen helgonförklarade Elisabeth Hesselblad vid en mässa i St. Peters kyrkan i Rom. Det är första gången på över 600 år som Sverige får ett nytt helgon.

Elisabeth Hasselblad helgonförklarades strax före klockan 11 på söndagen inför tusentals åskådare. Hennes reliker bars fram av den kubanske pojken som var delaktig i vad som anses vara ett av svenskans två mirakel.

För att bli helgonförklarad måste man vid minst två tillfällen ha utfört vad katolska kyrkan anser vara mirakel. Vatikanen har tidigare bedömt att Elisabeth gjorde just detta när den kubanske pojken plötsligt tillfrisknade från en hjärntumör efter att priorinnan på ortens Birgittinkloster bett en bön för honom.

Elisabeth Hasselblads andra mirakel anses vara läkningen av en nunnas svårt skadade knä.

Återupplivade Birgittinorden

Hasselblad var en birgittinsyster och är mest känd för att ha återupplivat den gamla Birgittinorden som grundades 1370 av heliga Birgitta, Sveriges senaste helgon som kanoniserades 1391.

Birgittinorden försvann från landet i samband med reformationen då Sverige blev protestantiskt.

På plats vid ceremonin i Vatikanen finns förutom släktingar till Elisabeth Hesselblad även den svenska ärkebiskopen liksom kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Avled 1957

Hasselblad har postumt fått utmärkelsen ”Rättfärdig bland folken” av staten Israel för sin insats för att beskydda judar genom att gömma flera personer i ett kloster i Rom under andra världskriget.

Redan 1987 inledde påven Johannes Paulus II kanoniseringsprocessen av Elisabeth Hesselblad. I december i fjol fortsatte den nuvarande påven Franciskus arbetet.

Elisabeth Hesselblad avled 24 april 1957, 87 år gammal. Elisabeths helgondag kommer att firas den 4 juni, på hennes födelsedag.

Även den polske prästen Stanislaus Papczyński blev helgonförklarad av påven i dag.

Fakta: Elisabeth Hesselblad

Maria Elisabeth Hesselblad föddes i Fåglavik i Västergötland den 4 juni 1870 och dog i Rom den 24 april 1957.

Vid 17 års ålder emigrerade hon till Amerika och jobbade som sjuksköterska. 32 år gammal konverterade hon till katolicismen och två år senare flyttade hon till Rom.

Hesselblad grundade 1911 orden Birgittasystrarna i Rom, vilken fick påvens slutliga godkännande 1920. Den orden kallas Ordo SS Salvatoris S. Birgittae (OSSS) eller Vår frälsares orden.

Det var en slags variant av Birgittinorden som grundades av den heliga Birgitta i Vadstena på 1300-talet. Den orden kallas Ordo Sanctissimi Salvatoris (O.Ss.S) eller Vår allraheligaste Frälsares orden.

1923 startade Hesselblads orden ett ”vilohem” i Djursholm. I Sverige rådde då fortfarande klosterförbud. I dag finns över 50 kloster världen över som tillhör den nya grenen.

Elisabeth Hesselblad hann också med att köpa det hus vid Piazza Farnese i Rom där Den Heliga Birgitta bodde och verkade.

Hesselblad ligger begravd i Birgittas hus i Rom.

Hon förklarades som ”vördnadsvärd” 1991, saligförklarades 2000 och har nu helgonförklarats.

Källa: Stockholms katolska stift, Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.