De är elva år gamla och har blivit bästa vänner i flyktinglägret Debaga utanför Mosul. Sabriha Suleiman och Hawaza Khaled går tätt tillsammans och pratar intensivt samtidigt som de visar oss vägen till flyktinglägrets barncenter.
Vardagslivet förändrades
Båda kommer de från byar söder om Mosul, och båda kan berätta om hur livet förändrades helt när terrorgruppen IS tog över makten.
– När Daesh kom tog de över vår by och styret över alla som bodde där. I skolorna undervisade de om vapen, säger Hawaza Khaled som var nio år när terrorgruppen tog över Mosul och byarna runtomkring.
– Kvinnor skulle bära täckande kläder och täcka ansiktet – och även flickor i min ålder skulle täcka sig.
Rasande strider
Offensiven mot Mosul har nu pågått i fem veckor och den irakiska armén har tillsammans med kurdiska peshmergasoldater sakta avancerat in mot Mosuls östra och södra delar. Fler än 70.000 människor har kunnat fly under striderna, ungefär hälften av dem är barn.
I flyktinglägren runt Mosul kan många barn berätta om hur IS tog över skolorna och bytte ut vanliga lektioner mot vapenträning och terrorsektens propaganda.
– Jag tycker att det är dåligt. Barn ska lära sig läsa och skriva men att lära sig om vapen och sådant är inte bra, säger Sabriha Suleiman.
Flickor förbjöds gå i skolan
Flickor över nio år beordrades att stanna hemma, men pojkarna uppmanades att komma till skolorna. Men många av föräldrarna vägrade att sända sina barn till skolan.
– Det betyder att många av de barn som kommer hit inte har haft någon undervisning alls på mer än två år, säger Anya Smid på hjälporganisationen Terre des Hommes som arbetar på barncentret i Debagalägret.
I dag pågår striderna mot den IS bara några mil från flyktinglägren utanför Mosul. Den islamiska statens krypskyttar skjuter mot flyende civila och terrorgurppen använder barnfamiljer som mänskliga sköldar som flyttas till strategiska platser inne i staden. Barn skadas och dödas dagligen under offensiven.
Traumatiserade
I flyktinglägrets barncenter finns ett akutteam med psykologer som hjälper barn med svåra trauman.
– Barnen i det här lägret har alla flytt från IS-kontrollerade områden. Så du förstår att de har sett mycket. De flesta av dem har förlorat minst en familjemedlem. Och vi har traumatiserade barn som sett familjemedlemmar slaktas framför sina ögon, säger Anya Smid.
– Samtidigt är det viktigt att betona att de är säkra här. Här i lägret kan de gå i skola, leka och få vara barn igen. Men det psykosociala stödet är mycket viktigt.
Tryggt – tills vidare
Om FN:s oro besannas och så många som en miljon människor flyr från Mosul under de kommande månaderna spås den humanitära situationen i flyktinglägren bli svår. Det är redan kallt på nätterna i området. Men Hawaza och Sabriha säger att de trivs i lägret – och att det bästa är att de nu kan gå i skolan.
– Det är säkert här. Lärarna tar hand om oss och lär oss att läsa och skriva och de leker med oss. Min dröm är att gå ut skolan här och att sedan utbilda mig till advokat, säger Hawaza Khaled.