Det är ett satirinslag på en minut och 52 sekunder som har gjort president Recep Tayyip Erdoğan rasande. Inslaget visades av den regionala tyska public service-sändaren NDR. Inslaget finns här med engelsk textning. Enligt tyska Der Spiegel skulle Turkiet har krävt att satirinslaget raderades för gott och aldrig mer skulle kunna visas.
Det är ett elakt inslag som raljerar över Erdoğans alla diktatoriska tendenser. Det finns bland annat chockerande bilder som visar hur Erdoğans säkerhetsstyrkor brutalt misshandlar folk.
I morgon i fängelse
NDR är ett bolag som står fritt från regeringen, men den rasande presidenten har ändå kallat till sig Tysklands ambassadör och protesterat mot det oerhörda att någon våga ironisera över den turkiske presidenten som dock omvärlden betraktar som allt mer auktoritär. Han kallades en gång ”den anatoliske Putin”.
– En journalist som skriver något som inte passar Erdoğan, är i morgon i fängelse (det rimmar på tyska), sjunger man bland annat och vitsar med Erdoğans namn.
– Han lever på stor fot, bossen vid Bosporen, hette det också och man talade om hans stora nybyggda presidentpalats med över tusen rum som byggts utan byggnadstillstånd i ett naturskyddsområde.
Det kan bli bekymmersamt för den tyske ambassadörens regering under Angela Merkel. Hon har satsat allt på EU får Turkiet att inskrida och hjälpa EU att stoppa flyktingströmmen.
Presidentens känsla av förföljelse har redan tagit sig märkliga och skrämmande uttryck. I början av mars rapporterades att över 1.800 rättegångar inletts mot personer som skulle ha förolämpat presidenten sedan han kom till makten sensommaren 2014.
Märkligt utbrott
Normalt sett, skriver det ansedda nyhetsmagasinet Der Spiegel, brukar ambassadörer kallas in för att protestera mot fel som en stat gör. Men tidningen menar att presidentens protest den här gången visar på Erdoğans egen uppfattning om pressfrihet – att staten är ansvarig för vad massmedier gör.
Eftersom Turkiet nu fått löften om att förhandlingar om Turkiets medlemskap i EU ska påskyndas, blir hans presidentens utbrott än märkligare. Kan EU acceptera presidentens angrepp mot yttrandefriheten – i Turkiet eller utomlands.
Erdoğans ilska riktar sig dock inte bara mot denna satir. Den tyske ambassadören, liksom en rad andra diplomater, var närvarande vid en rättegång som inleddes i fredags som riktade sig mot regimkritiska journalister. Det är tunga anklagelsepunkter om förberedelse till statskupp och medhjälp till bildandet av terroristiska sammanslutningar.
Besök vid rättegång
I den pågående rättegången handlar det om de båda journalisterna Can Dündar, chefredaktör, och Erdem Gül, chef för tidningens Ankara-redaktion, på den regeringskritiska dagstidningen Cumhuriyet. Anklagelsepunkterna är så allvarliga att livtidsstraff skulle kunna utmätas.
På grund av ambassadörens närvaro vid rättegången blir det ännu ett besök hos det turkiska utrikesministeriet som kommer att ösa presidentens galla över den tyske diplomaten Martin Erdmann. Erdoğans besked till dem var:
– I andra länder, där diplomater beter sig så, skulle de inte accepteras en dag mer [i landet, utan utvisas].
Vad gör ni här?
I tv-tal gick han rakt på sak och hotade med att inskränka diplomaternas rörelsefrihet:
– Vilka är ni? Vad gör ni här? Diplomati är förknippat med en viss anständighet och umgängessätt.
Diplomaterna kan verka i sina ambassader och konsulat, men utanför dem krävs det tillstånd, var presidentens besked. Om Erdoğan verkligen gör verklighet av sitt hot skulle det förändra diplomaternas arbetsmöjligheter mycket radikalt i Turkiet.