Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild. Foto: Adem Altan/TT

Erdogans attack mot Tyskland – ”Beter er som på nazi-tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Den turkiske presidenten Recip Tayyip Erdogan går till attack mot Tyskland efter att landet stoppat turkiska valkampanjer i landet.

– Ert agerande skiljer sig inte alls från hur ni betedde er under nazi-tiden, sa Erdogan under ett kampanjmöte i Istanbul, enligt AP.

I Tyskland har lokala myndigheter stoppat två partimöten, som är en del i det Turkiska regeringspartiet AKP:s valkampanj inför valet i Turkiet i april. Detta har tidigare fått den turkiske utrikesministern Mevlut Cavusoglu att anklaga Tyskland för att agera ”skandalöst”.

LÄS ANALYS: Tyskland i turkisk rävsax

Folkomröstning i Turkiet 2017

Hårt uttalande från Erdogan

Nu går även president Erdogan ut och bemöter de inställda valmötena, och säger att Tysklands agerande ”inte skiljer sig alls från agerandet under nazi-tiden”, enligt nyhetsbyrån AP.

– Tyskland, ni har ingen koppling över huvud taget till demokrati och ni ska veta att ert agerande inte skiljer sig alls från hur ni betedde er under nazi-tiden, sa Erdogan under ett kampanjmöte i Istanbul, enligt AP.

”Beter sig som ett envist barn”

Erdogans uttalande på söndagen har fått flera att höja på ögonbrynen, bland annat Julia Klöckner, en högt uppsatt politiker i det tyska kristdemokratiska partiet (CDU).

– Herr Erdogan beter sig som ett envist barn som inte får sin vilja igenom, säger hon till den tyska tidningen Bild.

– Nazistjämförelsen har nått en ny kulmen vad gäller hejdlöshet.

”Monstruös blunder”

Andreas Scheuer, generalsekreterare för CDU:s bayerska systerparti CSU, beskriver Erdogans uttalanden som ett lågvattenmärke i relationen mellan länderna.

– Det var en monstruös blunder av Bosporens despot, säger han till tidningen Passauer Neue Presse.

– Nazistjämförelsen är skandalös och befängd. En ursäkt vore på sin plats.

1,4 miljoner i Tyskland kan rösta

Spänningarna mellan Turkiet och Europa har växt allt sedan Turkiet börjat planera att hålla valkampanjer i både Tyskland och Nederländerna. Detta genom att skicka turkiska ministrar från regeringspartiet AKP för att hålla i valkampanjerna.

I Tyskland räknar man med att omkring 1.4 miljoner människor kan rösta i det turkiska valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning i Turkiet 2017

Mer i ämnet