Turkiets president Erdogan. Foto: TT

Erdogan vill återinföra dödsstraff

Publicerad

Efter den misslyckade statskuppen säger president Erdogan att Turkiet inte kan vänta med att återinföra dödsstraffet. Han ska nu diskutera saken med oppositionspartierna. ”Vi kan inte ignorera det här kravet”, säger han.

I går talade presidenten till sina anhängare, som skanderade om dödsstraff för kuppmakarna, utanför sitt residens i Istanbul. Erdogan svarade med att säga att kravet inte kan ignoreras och sade att man inte kan spilla någon tid för att återinföra dödsstraffet, uppger Reuters.

Erdogan uppmanade sina anhängare att fortsätta protestera mot kuppförsöket ute på gator och torg ända fram till fredagen. Han hävdade att det fortfarande fanns en hotbild mot honom.

Turkiet avskaffade dödsstraffet 2004, efter påtryckningar från EU. Men landet hade då inte avrättat någon sedan 1984.

Tusentals gripna

Hittills har 6.000 personer gripits i Turkiet i samband med fredagskvällens kuppförsök och siffran väntas stiga, enligt Reuters med hänvisning till tv-kanalen NTV, som citerar Turkiets justitieminister Bekir Bozdag.

Enligt uppgifter från turkiska militärkällor ska ledarna bakom kuppförsöket nu ha ”oskadliggjorts”.

En arresteringsorder har även utfärdats för president Erdogans militäre rådgivare, general Ali Yazici, uppger turkiska medier.

De personer som gripits efter kuppförsöket riskerar hårda straff och den turkiske premiärministern Yilderim har i en kommentar sagt att de ansvariga bakom kuppen ”ska få den rättvisa de förtjänar”.

Anklagar ärkefienden

Erdogan har själv kallat kuppmakarna för en ”terrorgrupp” och hävdade i dag att den leds av Gülen.

Erdogan sade även att medlemmar ur Gülenrörelsen arresteras inom alla grader i armén och att regeringen ska begära att anhängare till Gülen utlämnas från USA och andra västländer.

Han uppmanade också sina anhängare att fortsätta vara ute på gator och torg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.