Foto: Scanpix

EU fördömer avrättningar i Gambia

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska unionen uppmanade i går president Jammeh att stoppa avrättningarna av dödsdömda fångar. EU:s utrikeschef Catherine Ashton hotar med ”lämpligt svar”.

Det var i förra veckan som Amnesty gick ut med uppgiften att nio personer, dömda till döden, avrättats i Gambia. I kväll bekräftade landets inrikesdepartement avrättningarna.

Gambias president Yahya Jammeh sade förra måndagen i ett tv-sänt tal till folket att han planerar att avrätta alla de 47 dödsdömda fångarna i landet innan mitten av september.

”Jag fördömer starkt de avrättningar som enligt uppgift har ägt rum på torsdagen den 23 augusti, 2012, efter president Jammehs uttalade om att utföra alla dödsstraff före mitten av september. Jag kräver ett omedelbart stopp för avrättningarna”,  sade EU: s utrikeschef Catherine Ashton i ett uttalande, enligt reuters.com.

Starkt språk

Det är inte första gången som EU fördömer dödsdomar i Gambia, men söndagens uttalande gick ännu längre genom att meddela att åtgärder kunde följa.

”Mot bakgrund av dessa avrättningar, kommer Europeiska unionen snarast överväga ett lämpligt svar.” sade Ashton. Hon påminde Gambia om åtagandet att respektera mänskliga rättigheter i en överenskommelse mellan unionen och ett antal afrikanska länder.

Enligt Reuters är språket som används i uttalandet mycket starkare än andra gånger som EU går ut och fördömer dödsstraff, och visar på särskild oro över Gambias snabba avrättningar.

Jammehs tal – där han sa att avrättningarna skulle ”se till att brottslingar får vad de förtjänar” har redan lett till fördömande från Afrikanska unionen och Storbritannien.

Tidigare har EU utlovat Gambia drygt 64 miljoner euro i bistånd fram till 2013. Stödet finansierar projekt inom områden som infrastruktur och landets styrning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.