• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nadia Jönning. Foto: Marco Nilsson/SVT

EU-invandring stridsfråga inför folkomröstningen i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Premiärminister David Cameron lovade att minska invandringen till Storbritannien kraftigt, men den når en ny rekordnivå i år. EU:s fel påstår de som vill att britterna lämnar unionen.

På en liten bakgata inte långt från Oxford street sköljer frisören Nadia Jönning sin vän och kund Josefine Ekdals hår. Nadia flyttade hit för sex år sedan och driver en salong tillsammans med en australiensk kollega.

– När jag pratar med engelsmän säger de att de är de trötta på att det kommer så många invandrare och ”tar brittiska jobb”. Men många av de som kommer hit tar enkla, dåligt betalda jobb som britterna inte vill utföra och de betalar mycket i skatt, säger Nadia Jönning.

150.000 EU-medborgare flyttar till Storbritannien i år

I en ny rapport konstateras att nettoinvandringen nu ligger på 300.000 personer per år, hälften av dem kommer från andra EU-länder. I närheten av Nadias salong står rumänen Nikolaj vid en lastbil. Han har precis lastat stora vägskyltar som använts när gatan reparerades. Nikolaj känner drygt 100 rumäner som flyttat hit för att arbeta.

– Jag tjänar 3000 pund (motsvarande 36000 svenska kronor) per månad, det är bra pengar, säger Nikolaj.

Det finns en förklaring till att Nikolaj drar in så pass mycket pengar.

– Jag arbetar sju dagar i veckan. Mellan 7 och 16 för ett företag och efter det är jag chaufför för ett annat företag, berättar Nikolaj.

Fyra miljoner fler invånare inom åtta år

Invandringskritiska britter anser att det stora antalet nya EU-medborgare driver upp priserna på bostadsmarknaden vilket drabbar den inhemska befolkningen. Tabloidtidningen Daily Mail sätter krigsliknande rubriker när den beskriver befolkningsökningen.

Rubriksättningen är en spegel av sprängkraften i debatten mellan de som vill stanna och de som vill lämna EU.

– Folkomröstningen splittrar partier, familjer och vänner, säger ekonomen Gabriel Stein.

Han har arbetat inom Londons finanssektor i 26 år, har dubbelt medborgarskap och kan därmed rösta den 23:e juni. Han är bekymrad över tonläget i debatten och att EU-motståndare vill införa visumtvång för svenskar och andra européer som ska besöka och arbeta i Storbritannien.

Om visumkrav införs kommer det att slå mot britter som vill resa till sina semesterhus i Frankrike och i Spanien.

– Det kanske låter bra i debatten, men det verkar inte som de tänkt på konsekvenserna, säger Gabriel Stein.

Hoppas att britterna röstar för att stanna i EU

Många av de drygt 90.000 svenskar som bor i landet undrar hur deras liv ska bli om britterna röstar för att lämna EU.

– Jag vet inte vad det kommer att betyda för mitt företag. Men jag tror och hoppas att de väljer att stanna kvar i EU, säger frisören Nadia Jönning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.