Nord Stream 2 planerar sedan en tid tillbaka att ansöka om att få dra ytterligare en ledning genom Östersjön. Ledningen skulle gå parallellt med den nuvarande som ligger inom Sveriges ekonomiska zon i Östersjön och inte långt från Gotland.
Det rysk-tyska projektet har tidigare haft planer på att dra en Nord Stream 2 men drog tillbaka dem för två år sedan. Nu är läget ett annat.
– Vi ser att det finns en marknad för mer naturgas i Europa och beslutet från Parismötet 2015 ändrar också förutsättningarna, säger Lars O Grönstedt som är Nord Streams representant i Sverige.
Att dra ytterligare en ledning genom Östersjön är omdiskuterat. Tidigare i våras skrev ledare för nio EU-länder (Tjeckien, Ungern, Polen, Slovakien, Rumänien, Estland, Lettland, Litauen och Kroatien) ett öppet brev till EU kommissionens ordförande, Jean-Calude Juncker där de avrådde från Nord Stream 2.
Hotar konkurrensen
Vid måndagkvällens debatt i Europaparlamentet uttryckte flera parlamentsledamöter en oro över att ytterligare en ledning skulle hota konkurrensen på energimarkanden i Europa. EU:s kommissionär för klimat och energi, Miguel Arias Canete, sade att en ny ledning skulle ”sannolikt förändra bilden av gasmarknaden”.
Han sade även EU:s principer måste följas av Nord Stream 2-projektet.
Nära Gotland
Skulle en ny ledning dras är tanken att hamnen i Slite på Gotland åter ska användas som bas för arbetet. Det finns också en oro för det nya säkerhetspoltiska läget i Europa och att Ryssland skulle kunna använda sin naturgas som politiskt påtryckningsmedel.
Men Nord Stream har för avsikt att skicka in ansökan i höst och om allt går som de planerar kan en ny ledning börja byggas 2018 och vara klar 2019. Lars O Grönstedt säger till Svt Nyheter att den diskussion som pågår inom Eu inte påverkar dess ambitioner att ansöka om nytt tillstånd i höst.
– Planerna inför kvartal tre och fyra ligger kvar, den här debatten kommer alltid att finnas och vi är medvetna om den, säger Lars O Grönstedt till SVT Nyheter.
Fakta: Detta är Nord Stream
Nord Stream är en naturgasledning genom Östersjön som leder rysk naturgas till Tyskland.
Gasledningen anläggs av konsortiet Nord Stream, vars ägare är ryska Gazprom 51%, tyska Wintershall Holding 15%, tyska E.ON Ruhrgas 15,5%, holländska Gasunie 9% och franska GDF Suez 9%.