• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Supporter tar selfie tillsammans med presidentkandidaten Ewan McMullin. Foto: TT

Skrällen kan sno delstat från Trump och Clinton

Uppdaterad
Publicerad

Lägg namnet Ewan McMullin på minnet. Han är mannen som kan vända hela USA-valet upp och ner vid ett dödläge mellan huvudkandidaterna Clinton och Trump. Men chanserna är minimala.

8 november avgörs det äntligen om de amerikanska väljarna lägger sina röster på antingen Clinton eller Trump. Eller – som i Utah – på en tredje kandidat. För här ser det allt mer ut som om en okänd 40-åring och före detta CIA-officer vid namnet Ewan McMullin har chansen att slå ut huvudkandidaterna och i förlängningen också ha chansen på presidentposten.

Utmanar Trump

Ewan McMullin som utmanar Trump i hemmastaten Utah ser sig som ett konservativt högeralternativ. Han har tidigare ifrågasatt Trumps lämplighet som presidentkandidat och har varit kritisk mot hur republikanernas huvudkandidat uttalat sig om immigranter och muslimer. 

USA-val 2016

Nu är McMullins sikte inställt på det omöjliga uppdraget: att sno presidentposten framför näsan på Clinton och Trump. Vägen dit kan verka hopplös men hoppet lever för McMullin. Men för att det ska bli verklighet krävs att tre scenarier infrias.

Steg 1 – vinna Utah

Först måste McMullin vinna Utah. Delstaten är historiskt sett ett konservativt fäste med Trump som trolig vinnare, men McMullin flåsar huvudkandidaterna i nacken. I de senaste mätningarna får han mellan 25 och 30 procent av rösterna och den politiska nyhetssidan FiveThirtyEight flaggar nu för att McMullins chanser att vinna staten är 24,2 procent.

Steg 2 – delstatens röster kan räcka

Det är efter en eventuell seger på hemmaplan som McMullin behöver be till högre makter om att ett sensationellt scenario uppstår där övriga delstater slutar lika mellan Clinton och Trump. I så fall skulle Utahs sex elektorsröster kunna räcka för McMullin. Men chanserna för ett sådant scenario är oerhört små – bara 0,5 procent, enligt FiveThirtyEight.

Steg 3 – representanthuset avgör

Om det ändå inträffar att valet saknar given vinnare blir det upp till representanthuset att fälla avgörandet om vem av de tre presidentkandidaterna som ska blir nästa överbefälhavare. Eftersom republikanerna har majoriteten i representanthuset, med 33 av 50 stater blir det de som kommer fälla avgörandet.

Och det är här McMullin har en mikroskopisk chans, enligt FiveThirtyEight. Det är ingen hemlighet att många av kongressens republikanska ledarmöten ogillar Trump och att vissa till och med förklarat sig som öppna anti-Trump-anhängare.

Eventuellt skulle de då kunna vända sin huvudkandidat ryggen och istället välja den alternativa kandidaten McMullin. Men då krävs det att han får absolut majoritet av rösterna.

Med andra ord är McMullins chanserna ytterst begränsade. Men man kan aldrig veta någonting helt säkert i USA-valet 2016 förrän det är över.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet