Får ett delat Österrike att styra över

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den nya presidenten i Österrike får ett delat land att styra över. Mediekommentarer talar om en djup klyfta som nu behöver överbryggas.

Klart är att aldrig har så många valberättigade österrikare röstat för det högerpopulistiska frihetspartiet, FPÖ. 

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Resultatet är en tydlig fingervisning om att väljarna är oroade över invandringen av flyktingar och migranter och hur regeringen hanterat frågan. Denna oro är något som den sittande koalitionsregeringen måste ta på allvar, enligt ledarskribenter i österrikiska medier.

Resultatet visar att många oroar sig för jobben och välfärden. I Österrike har arbetslösheten stigit på senare år och ligger nu på 10 procent. Landet gränsar till inte mindre än åtta andra länder och känslan av minskad säkerhet har varit ett tema i valdebatten.

Extremt jämnt val

Den andra valomgången har varit extremt jämn. I inte mindre än 90 valkretsar skiljer färre än tio röster, på fem ställen låg kandidaterna på exakt samma siffror. I landets minsta valkrets, i Gramais i Tirol hade de 35 valberättigade lagt nio röster vardera på de två kandidaterna. 

FPÖ-kandidaten Norbert Hofer har störst stöd i mindre orter på landsbygden medan Van der Bellen fått flest röster i storstäderna och bland de unga.  86 procent av landets arbetare gav Hofer sin röst, medan den oberoende gröne politikern Van der Bellen har störst stöd bland tjänstemän, enligt valanalyser.

Valanalyser

Van der Bellen fick klart högre betyg av de österrikiska väljarna som den bäste företrädaren för landet och många av honom sin röst av taktik, för att förhindra att motkandidaten Hofer vann valet. Väljarna anser att Van der Bellen är den mest positiva lösningen för regeringens fortsatta arbete.

Norbert Hofers kampanj har haft starka nationalistiska och patriotiska förtecken. ”Din hembygd behöver dig nu”, ”Österrike först” har varit valets mest använda slogans.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.