Foto: TT

Farage lämnar – frågetecknen om brexit kvar

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När Nigel Farage nu lämnar som UKIP-ledare kan han säga att han gör det som vinnare. Av vad som framgick idag vill han inte nu vara med och ta ansvar för att förhandla fram hur utträdet ur EU ska gå till. Frågan är vad som händer med UKIP och vart partiets väljare tar vägen.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

Premiärminister David Cameron som slogs för stanna-sidan lämnar politiken som förlorare. Labours Jeremy Corbyn som också var på stanna-sidan är som förlorare ifrågasatt som partiledare. När Nigel Farage nu lämnar som UKIP-ledare kan han säga att han gör det som vinnare.

Invandringskritiskt parti kvar?

UKIP har funnits sen 1990-talet och att Storbritannien ska lämna EU har varit partiets centrala fråga. Men på senare år och under Nigel Farages ledning har kritik mot invandring allt mer blivit en del av UKIP:s politik.

Brittisk EU-omröstning

Flera har frågat sig vad som ska hända med partiet. Kommer det att upplösas när huvudfrågan att britterna lämnar EU genomförs? Eller kommer UKIP att utvecklas till ett allmänt invandringskritiskt och nationalistiskt parti?

Kaos med flera kandidater

Andra frågar sig vem som tar ansvar i det kaos som råder i brittisk politik efter brexit-omröstningen. Boris Johnson uppfattades av många bedömare och konservativa politikerkollegor som en tillgång under lämna-kampanjen men alltför ombytlig och oberäknelig för att kunna bli premiärminister.

Från lämna-sidan är nuvarande justitieministern och kampanjledaren Michael Gove den som nu säger han vill ta ansvar.

Leadsom kan ha med Farage

Bland konservativa partiledar- och premiärministerkandidaterna finns också energiministern Andrea Leadsom, hon har länge argumenterat för att lämna EU och henens åsikter beskrivs som en blandning av konservativa Tories och UKIP.

Hon har enligt brittiska tidningsuppgifter idag fått stöd från en rik affärsman som tidigare var en av UKIP:s viktigaste ekonomiska stöttepelare.

Andrea Leadsom har inte uteslutit att Nigel Farage skulle kunna vara med i det brittiska förhandlingsteam som ska förhandla fram villkoren för ett brittiskt EU-utträde, något Farage hittills inte kommenterat. För många i Bryssel och EU skulle stridbare och kontroversielle Farage försvåra möjligheterna att komma överens.

Valsystem missgynnar UKIP

Det brittiska valsystemet med enmansvalkretsar missgynnar mindre partiet som UKIP. I parlamentsvalet 2015 fick UKIP drygt 12 procent av rösterna men bara i en enda valkrets lyckades en UKIP-kandidat få flest röster och bli vald som parlamentsledamot.

Ett proportionellt valsystem som i Sverige skulle ha gett UKIP större inflytande, men nu har UKIP med sin enda parlamentsledamot inte någon maktposition i brittiska parlamentet och när regeringen utses. Däremot har UKIP drivit opinion och framförallt konservativa ledamöter har känt sig jagade av att UKIP tagit en del av deras väljare.

Farage kvar i EU-parlamentet

Till EU-parlamentet är det proportionella val också i Storbritannien och där har UKIP fått in flera ledamöter. UKIP sitter i EU-parlamentet i samma partigrupp som Sverigedemokraterna.

Nigel Farage är invald i EU-parlamentet, där har han haft sin inkomst och där har han kunnat göra utspel och få medieuppmärksamhet. Han kommer enligt vad han sa idag att sitta kvar valperioden ut i två år framåt, eller tills Storbritannien faktiskt lämnat EU.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet