Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör analytikerns Hans von Essen om Rysslands strategi. Foto: Vesa Moilanen

Finland stänger gräns mot Ryssland – analytikern: ”Migranter används som hybridvapen”

Uppdaterad
Publicerad

Finland anklagar Ryssland för att organisera ett flöde av asylsökande och migranter från Mellanöstern och Afrika, och stänger nu gränsövergångar i öster. Även Estland larmar och säger sig vara redo att göra samma sak.

– Ryssland har gjort det här flera gånger tidigare, säger Hugo von Essen, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet.

Vid midnatt mellan fredag och lördag sätter Finland upp barriärer vid fyra av nio gränsövergångar längs landets 1 340 kilometer långa gräns mot Ryssland.

Bakgrunden är att ett stort antal personer den senaste tiden har tagit sig över den finsk-ryska gränsen, som fungerar som EU:s yttre gräns. Många av dem med bristfälliga resehandlingar.

Finlands premiärminister Petteri Orpo har uppgett att dussintals personer, de flesta från Mellanöstern och Afrika, har sökt asyl efter hjälp från de ryska myndigheterna att resa till gränsområdet.

”Ett allvarligt hot”

Det som sker är enligt nyhetsbyrån AP en kontrast till årtionden av samarbete mellan gränsmyndigheterna, för att stoppa människor utan nödvändiga visum och pass att ta sig in i något av länderna.

Inrikesminister Mari Rantanen beskriver det som ”ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen och säkerheten”.

– Det finns tydliga indikationer på att myndigheter i en främmande stat har haft betydelse för de som olagligt korsar gränsen till Finland, sa hon på torsdagen.

– Det finns flera, tidigare fall där Ryssland har använt migranter som ett slags hybridinstrument, säger analytikern Hugo von Essen.

En man står vid gränsstationen Nuijamaa. Den och Imatra, Niirala och Vaalimaa nära Sankt Petersburg ska hållas stängda åtminstone till den 18 februari 2024. Detta efter att personer från bland annat Jemen, Syrien och Irak ska ha cyklat över gränsen till Finland. Foto: Vesa Moilanen/AFP/TT

EU-landet Estland har också märkt av en förändring. Sammanlagt 19 syriska och somaliska medborgare utan Schengenvisum ska under torsdagen ha passerat gränsen in i landet, rapporterar sajten ERR.

De fick återvända till Ryssland igen då ingen av dem ansökte om asyl, enligt Egert Belitšev, biträdande chef för de estniska gränsstyrkorna. Inrikesminister Lauri Läänemet beskriver det som sker som en ”hybridattack” från ryskt håll i syfte att destabilisera och skapa oro, enligt ERR.

Polis- och gränsbevakningsstyrelsen uppger att man är redo att stänga gränsövergångarna till Ryssland om trycket ökar.

Kreml har beklagat det finska agerandet men inte kommenterat anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.