Ur finska försvarets informationsfilm Foto: TT & YLE

Finska reservister får krigspåminnelse i brevlådan

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten i Finland har under maj månad informerat landets 900.000 reservister var de skall infinna sig och vilka uppgifter de har om det blir krig.

Massutskicket har fått stor uppmärksamhet också utanför landets gränser. Ryska nyhetsorganet Pravda skriver att Finland förbereder sig för krig. Läkare och psykologer har öppet kritiserat försvarsmakten för att brevet kan skapa oro och rädsla.

– Ett sådant här brev för de berörda närmare kriget. Alla som fått brevet börjar fundera på innehållet och då kan tankar på krig börja snurra i huvudet på dem. Det skapar oro, säger Juhani Mattila som är psykiater i Helsingfors.

Positiva reaktioner

Finlands försvarsminister Carl Haglund säger att man redan fått många reaktioner från reservisterna men att de till största delen varit positiva.

– Jag förstår om det skapar oro men den är fullständigt obefogad, menar Haglund som anser att det Pravda skriver är rysk propaganda som ingen skall bry sig om. 

En av de reservister som fått brevet från försvarsmakten är Kari Niemälä, lantbrukare från Pyttis 10 mil öster om Helsingfors. Försvaret förbjuder honom att avslöja det för någon, men själv har han nu fått instruktioner om var och när han skall infinna sig och vilka uppgifter han får om det skulle bli krig.

Redo för strid och musik

– Det är en bra sak tycker jag. Bra att man vet vart man skall ta vägen om det uppstår en sådan situation, säger Kari Niemälä.

Om det skulle bli allvar, är du då beredd att kriga för Finland?

– Absolut, det är helt klart, intygar Niemälä.

En annan reservist, som vill vara anonym men kommer från Uleåborg, säger å andra sidan att han började gapskratta när han fick brevet:

– Jag har aldrig kört vare sig lastbil eller buss, men enligt försvarsmaktens brev skall jag – om det blir krig – vara chaufför åt militärorkestern!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.