De gripna som kämpat för kvinnors rätt att köra bil beskrivs som förrädare i saudiska medier. Arkivbild. Foto: AP/TT

Fler kvinnorättsaktivister gripna i Saudiarabien

Uppdaterad
Publicerad

Minst tio kända kvinnorättsaktivister har fängslats i Saudiarabien. De gripna som kämpat för kvinnors rätt att köra bil beskrivs nu som förrädare i en kampanj i saudiska medier.

Om en månad får Saudiarabiens kvinnor rätt att köra bil. Samtidigt har flera av de kvinnor som stridit hårdast för kvinnors rätt till bilkörning gripits i landet. Bland dem finns Madiha Alajroush som SVT Nyheter träffade i Saudiarabiens huvudstad Riyadh förra året.

– Bilkörning handlar inte enbart om att sitta i förarsätet i en bil. Det handlar om att se kvinnors rättigheter i samhället. Det kanske verkar enkelt men det kommer att innebära stora förändringar på sikt, sade Alajroush då till SVT Nyheter.

Anklagas för att vara förrädare

Gripandena inleddes under förra veckan. I går måndag greps fler personer. I saudiska medier anklagas aktivisterna för att vara förrädare, för att ha format en ”cell” och för att ha ”kontakt med utländska ambassader med syftet att underminera landets stabilitet”.

De är både unga aktivister som Loujain Hathloul – men också Aisha al-Mana och andra som arbetat för kvinnors rättigheter i årtionden. Anklagelserna mot dem är allvarliga och kan ge upp till 20 års fängelse.

Enligt Kristine Beckerle på Human Rights Watch Mellanösternkontor är det som nu sker planerat.

– Vi har fått veta att de som gripits först fick reseförbud. Några veckor senare greps de i sina hem. Det här är personer som borde hyllas för sitt mod, inte kastas i fängelse, säger hon till SVT Nyheter.

Vill avskaffa förmyndarskapet

Under förra året annonserade Saudiarabiens kronprins Mohamed Bin Salman en rad reformer för att modernisera landet. I en TV-intervju med amerikanska CBS tidigare i våras sade bin Salman att kvinnor är ”absolut likvärdiga männen”.

Aktivisterna har alla talat om bilkörningen som ett första steg på vägen mot utökade rättigheter. Ett av målen har varit att avskaffa landets system med förmyndarskap för kvinnor. Systemet innebär att saudiska kvinnor i dag till exempel inte kan gifta sig eller resa utomlands utan en manlig släktings tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.