Donald Trump vid en annan presskonferens. Foto: TT

Donald Trumps presskonferens väcker starka reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

Torsdagens presskonferens med Donald Trump kallas ”förbluffande” och ”ett häpnadsväckande ögonblick i historien” i mediekommentarerna. Allt fler frågor ställs om presidentens psykiska tillstånd och förmåga att leda landet.

Torsdagens presskonferens skulle handla om den nye arbetsmarknadsministern, men mynnade ut i ett över 70 minuter långt svep över diverse olika frågor. Många amerikanska medier beskriver presskonferensen som avslöjande om president Trumps tillstånd.

Shepard Smith, ankare på den konservativa TV-kanalen, Fox News, tappade humöret och kallade det ”galet”-  det som utspelar sig varje dag.

USA-val 2016

”Det är absolut galet, han (Trump) upprepar löjliga utslängda meningar som inte alls är sanna och han undviker frågor om Ryssland som om vi var några idioter som ställer frågan. ”

Smith hävdar att medierna har rätt att veta och att ställa frågor å det amerikanska folkets vägnar.

Bort från kritik

Presskonferensen betraktas allmänt som ett försök från presidenten att komma bort från den kritik som riktats mot honom, särskilt i samband med affären om hans säkerhetspolitiske rådgivare, Michael Flynn.

Trump vände sig i början av presskonferensen demonstrativt till det amerikanska folket som han ville ”uppdatera om de otroliga framgångarna” som har gjorts sen installationen för snart fyra veckor sedan. Han trodde inte att någon annan president före honom gjort lika mycket under denna korta tid.

Olämplig

Det enda som Donald Trump har gjort, enligt tidningen The New Yorker, är att demonstrera sin olämplighet för det jobb han har. Tidningen jämför med president Obamas första tid då ett stort stimulanspaket drevs igenom under samma tid.

”Trump har inte uppnått något utom att skrämma skiten ur resten av världen”, enligt The New Yorker. Tidningen tillägger att Trump för länge sedan lämnat gränserna för den verklighet som ”begränsar de flesta dödliga”.

Frustrerad

Enligt tidningen vill Trump rädda sitt presidentskap med hjälp av den enda talesperson som han litar på – sig själv.  En frustrerad president försöker få bort uppmärksamheten från kontakterna med Ryssland och från allt fler frågor kring hans förmåga att styra landet, anser The New Yorker.

Resa genom psyke

”Trump tog med reportrar och tv-publiken på en resa genom sitt psyke, där han omväxlande var arg (på medierna), lekfull (”Jag älskar detta”), förvirrad, då och då respektfull och behövande (”Jag är förresten ingen dålig människa”)”, skriver Washington Post.

Förbluffande ögonblick

CNN beskriver ett förbluffande ögonblick i modern amerikansk politisk historia. En argsint, frustrerad och missnöjd president försökte skylla alla problem på den förra administrationen genom sitt raka, opolerade sätt i ett direkt budskap till de amerikaner som valde honom, anser CNN.

”Ärligt talat, jag ärvde en röra. Det är en röra. Hemma och utomlands, en röra, ” sa president Trump på presskonferensen. Hans syfte var att berätta hur fint allting fungerar och att alla problem är de ohederliga mediernas fel, enligt CNN.

”En läkare, tack!”

Även i andra länder har presskonferensen väckt starka tvivel på presidentens tillstånd. Med rubriken ”En läkare, tack!” skriver den tyska tidskriften Der Spiegel att Trump lever i ”en parallell värld, vars gränsstaket till verkligheten verkar vara betydligt högre än den mur han vill bygga mot Mexiko.”

Gör sig löjlig

Trump vill återgå till valkampanjens glansdagar, anser Der Spiegel, men nu är han faktiskt – ”fast man knappt kan tro det” – president i Amerikas förenta stater. Han gör sig löjlig i hela världen och därigenom skadar han trovärdigheten i ämbetet, skriver tidskriften i en kommentar.

”Om han vill få igenom sin agenda i kongressen måste han sätta igång med jobbet i stället för att ägna sig åt sig själv”, skriver Der Spiegel.

Här kan du se hela presskonferensen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet