Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör militärforskaren Thibault Fouillet om hur franska styrkor skulle kunna delta i Ukrainakriget. Foto: AP/AFP/EBU

Forskaren: Låg sannolikhet att Frankrike skickar stridande trupp

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macrons utspel om att han inte utesluter att skicka styrkor till Ukraina har skapat reaktioner. Flera av Europas ledare har gått ut och för sin del hävdat motsatsen. Samtidigt menar bedömare att scenariot är mindre osannolikt än det kanske verkar.

– Det finns ingen konsensus idag om att skicka marktrupper (...) Men i praktiken bör ingenting uteslutas, sa Frankrikes president Emmanuel Macron den 26:e februari på en stödkonferens för Ukraina.

Uttalandet verkar ha överraskat flera av ledarna i väst, vars hållning hela tiden varit ”No boots on the ground”, det vill säga inga utländska stridande soldater i Ukraina.

Kriget i Ukraina

Men Macron fortsätter att upprepa sin ståndpunkt – senast i helgen till tidningen ”Le Parisien”.

– Kanske någon gång – inte för att jag vill det, jag kommer inte ta initiativet – kommer det att bli nödvändigt att ha operationer på marken, vilka de än må vara, för att motverka de ryska styrkorna.

Strategisk tvetydighet

Uttalandena är en del av Frankrikes strategiska tvetydighet. Det handlar om att visa upp vilka kort man har på hand, för att verka avskräckande mot sin motpart – i det här fallet Ryssland. Ändå har de fått många att undra om Frankrike är på väg att skicka styrkor till Ukraina. Enligt bedömare är scenariot inte så osannolikt som det verkar.

– Det kommer att ske en ökning av franska styrkor i Ukraina, men enbart av logistisk karaktär, och det är viktigt att poängtera skillnaden, säger Thibault Fouillet, tidigare officer och forskare i militär strategi.

Har redan militärer på plats

Redan idag har Frankrike militär personal på plats i Ukraina: bland annat underrättelseagenter och militärpolis som utreder misstänkta krigsbrott. Just nu diskuteras även om utbildningen av ukrainska soldater, som idag sker i Frankrike, ska flyttas till Ukraina.

– Den ryska propagandan använder tvetydigheten i vad militär närvaro skulle kunna innebära. För oss handlar det bara om logistisk hjälp – men det kan tolkas som att: ”ni är på plats – ni deltar i kriget”, säger Thibault Fouillet.

Samtidigt har den franske presidenten makt att själv bestämma när och hur franska styrkor ska skickas till Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet