Mikael Frisell, chef vid Militärregion nord, räknade upp ett flertal exempel på vad Försvarsmakten och deras anställda misstänker vara spionage och uppsökande verksamhet. Bland annat stod ett fordon med flera antenner parkerad i nära anslutning till viss verksamhet som Försvarsmakten bedrivit. En individ som inte är från Sverige upptäcktes vid ett tillfälle på ett felaktigt ställe.
Enligt uppgifter till SVT Nyheter Norrbotten har också en Natoofficer hotats på en krog i Luleå när en Natoövning pågick i området. Bland annat ska officeren fått se bilder på sin egen familj och krävts på information om övningen. Svd rapporterade också om att militärer på Gotland utsatts för närmanden.
Annorlunda än kalla kriget
Tomas Ries, lektor i strategi och säkerhetspolitk på Försvarshögskolan i Stockholm, understryker att det fortfarande är för tidigt att dra några slutsatser om det ökade antalet anmälningar. Först och främst måste det verkligen fastställas att det var ryssar eller några som jobbar för Ryssland som uttryckte hotelserna mot Natoofficern.
– Min första reaktion var: Är det såhär det går till nu? Under kalla kriget försökte man alltid hålla sig dold. Man muckade inte gräl i onödan. Om de har öppet startat ett gräl är det väldigt demonstrativt. Det är en ny taktik där man visar musklerna, säger han.
Tomas Ries menar att den här öppna och något osäkra provokationerna är en variant på de luftrumskränkningar från rysk sida som det har rapporterats om under de senaste åren.
– Finska myndigheter har inofficellt sagt att ryska myndigheter har blivit allt mer fräcka. De är inte så blyga längre utan vill visa sig starka, farliga och de vill av vi respekterar dem. Det är oroande. Hur långt känner Ryssland att de måste gå för att lära oss i väst respekt?
”Rör oss närmare väst”
Den senaste tiden har färgats av oroligheter och insatser som mer eller mindre haft samröre med ryska myndigheter. Förra veckan blev det klart att Gotland återmilitariserades med omedelbar verkan och i söndags avslöjade DN att ett ökat hot från Ryssland var en anledning till beslutet.
– Det slår fel med psykologin om Ryssland vill att svensk militär ska respektera dem. I stället för att bli skrämda blir vi arga och rör oss närmare väst. Försvarsmakten har också bett svenskar tipsa om de ser något misstänkt i södra Sverige. Det kan vara en signal om att man vet vad som händer och man reagerar på det. Man kommer inte sitta med armarna i kors och bara ta emot det. Man kommer eventuellt att agera, säger Tomas Ries.