Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Sprängningarna mot Nord Stream-ledningarna utanför Bornholm. Foto: TT samt SVT

Gasläckorna i Östersjön – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i slutet av september läcker gas från de ryska gasledningarna Nord Stream 1 och 2. Den svenska regeringen har bekräftat att två explosioner ägt rum i Östersjön och Åklagarmyndigheten har uppgett att det rör sig om grovt sabotage.

Detta har hänt hittills.

• På måndagen den 26 september larmar danska Sjöfartsstyrelsen om att en gasläcka uppstått i en Nord Stream 2-ledning i Östersjön utanför Bornholm. Senare samma dag bekräftas att Nord Stream 1-ledningen också läcker. Svenska Sjöfartsverket larmar om läckorna ungefär samtidigt. Fartyg förbjöds att köra nära platserna.

• 27 september, avslöjar SVT att flera svenska och danska mätstationer registrerade kraftiga undervattensexplosioner i samma områden som läckorna under måndagen. Den första explosionen registrerades vid klockan 02.03 natten mot måndagen och den andra klockan 19.04 på måndagskvällen.

Sabotage mot Nord Stream

• Läckorna finns i Sveriges respektive Danmarks ekonomiska zoner, men på internationellt vatten. Det finns heller inget svenskt eller danskt ägarskap i gasledningarna, som sträcker sig mellan Ryssland och Tyskland. Huvudägare är ryska statliga energibolaget Gazprom.

• Totalt består Nord Stream 1 och 2 av fyra ledningar. En av ledningarna i Nord Stream 2 har, enligt Gazprom, inte förstörts av explosionerna.

• På kvällen den 27 bekräftar Danmarks och Sveriges regeringar att det troligtvis rör sig om sabotage. Polisen upprättar en anmälan om grovt sabotage och dagen därpå tar Säpo över den svenska delen av utredningen.

• Ingen av ledningarna användes för gastransport när läckagen uppstod, men innehöll stillastående gas för att stå emot vattentrycket. Under helgen, 1 till 2 oktober, uppgav danska Energistyrelsen att tillräckligt mycket gas läckt ut för att en ny jämvikt uppstått mot vattentrycket så att ytterligare gas inte tar sig ut. Enligt svenska Kustbevakningen, som övervakar området, pågår dock läckagen fortfarande, om än i liten utsträckning.

• 3 oktober fattar Åklagarmyndigheten beslut om att ett område motsvarande fem sjömil kring läckorna ska spärras av för att kunna göra en brottsutredning.

• Först när läckagen upphört helt kommer ägarbolaget Nord Stream AG, att kunna börja undersöka skadorna, ett arbete som uppskattas ta flera veckor.

• Explosionerna som skadade Nord Stream-ledningarna inträffade nära en elkabel mellan Sverige och Polen, vilket SVT Nyheter kunde avslöja den 29 september. Kabeln, som tillhör Svenska kraftnät, skadades dock inte.

• Den 18 november bekräftade Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande att skadorna rör sig om grovt sabotage. Analyser visar bland annat på rester av sprängmedel på flera främmande föremål som har säkrats vid platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet