Om det blir en uppgörelse att rösta om kan avgöras på lördagen, när euroländernas finansministrar träffas.
– I morgon måste det verkligen ske, av den enkla anledningen att det sedan måste hinna igenom parlamenten, först i Grekland och sedan i andra medlemsländer, konstaterade eurofinansministrarnas ordförande Jeroen Dijsselbloem till journalister i Haag på fredagen.
– I slutändan är allt vad vi behöver ett paket som kan få Grekland upp på fötter igen och för det krävs handling – och mer på reformfronten än på åtstramningsfronten, sade Dijsselbloem inför det ödesmöte som ska inledas i Bryssel klockan 14 på lördagen.
”Garanterar honom att behålla makten”
Omröstningen är ett smart drag av Tsipras, säger SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten.
– Det garanterar honom att behålla makten i landet oavsett om han sluter ett avtal med vad EU som landet behöver på kort sikt, eller om omröstningens leder till att de grekiska folket säger nej och landet tvingas lämna Euron. Min bedömning är dock att grekerna kommer att välja att sluta ett avtal med de villkor Eurogruppen förhandlar fram nu på helgens extramöte i Bryssel.
– Tsipras vet att han drivit förhandlingarna med långivarna så långt som han bara kan och eftersom de förslag som ligger på bordet innehåller så pass många eftergifter jämfört med vad han lovade när han vann valet för fem månader sedan så tycker han att han måste få folkets mandat.
1,8 miljarder ska kunna betalas ut
Senaste budet från Greklands långivare i Internationella valutafonden, Europeiska centralbanken och EU-kommissionen är en förlängning av nuvarande program i minst fem månader, värt 12 miljarder euro.
1,8 miljarder ska kunna betalas ut så fort Grekland ”godkänt överenskommelsen med institutionerna och drivit igenom ett första lagpaket”, heter det i förhandlingsdokument som AFP fått tillgång till.
Talade om utpressning
Frågan är bara vad den grekiska regeringen kan acceptera. Premiärminister Alexis Tsipras var rejält kritisk på sin presskonferens efter fredagens toppmöte i Bryssel.
– EU:s grundläggande principer var demokrati, solidaritet, jämlikhet och ömsesidig respekt. Det byggdes inte på utpressning och ultimatum. Ingen har rätt att riskera dessa principer, sade Tsipras.
Vänsterledaren är bunden till vallöften från i vintras om att få slut på åtstramningspolitiken. Övriga euroländer är samtidigt starkt skeptiska till de åtgärder som regeringen i Aten hoppas på för att få ordning på ekonomin igen.
”Generöst erbjudande”
Båda sidor anser att det är motparten som måste agera.
– Acceptera det oerhört generösa erbjudandet, manade Tysklands förbundskansler Angela Merkel efter toppmötet i Bryssel.
Strax före det brådskande regeringsmöte i Aten på fredagskvällen uttryckte finansminister Yanis Varoufakis ändå något som skulle kunna tolkas som hoppfullt:
– Jag ser inget skäl till att vi inte kan nå en överenskommelse, sade han i Antenna TV enligt Reuters.
Inte acceptabelt
Å andra sidan gjorde Varoufakis klart att långivarnas begränsning till finansiering i fem månader inte är acceptabel.
Bland analytikerna lever ändå optimismen kvar. SEB:s chefekonom Robert Bergqvist tror att förhandlingarna lyckas och att man därmed undanröjer det omedelbara hotet om ett grekiskt utträde ur eurozonen.
– Att Grekland bara kastar nycklarna och säger nu struntar vi i det här, det finns en sannolikhet för det scenariot, men jag måste säga att den bedöms som låg, säger Bergqvist till TT.
Fakta: Vägen till en uppgörelse
Om Grekland och de internationella långivarna kan nå en uppgörelse om fortsatt stödprogram på lördagen behövs snabba åtgärder för ett formellt godkännande av skatteändringar och budgetlagar i det grekiska parlamentet, helst redan på söndagen. I så fall hinner även exempelvis den tyska förbundsdagen ge klartecken till stödet före den sista juni.
Om Grekland säger nej till ett avtal riskerar landet att inte kunna betala vare sig sina låneavbetalningar vid månadsskiftet eller andra utgifter. Därmed blir även ett utträde ur eurosamarbetet högst sannolik. Inom eurozonen finns förberedelse för att i så fall kalla in till ännu ett omedelbart toppmöte för att diskutera vilka åtgärder som måste vidtas.
EU:s stats- och regeringschefer har tydligt förklarat för Grekland att man anser att uppgörelsen måste fattas på teknisk grund av finansministrarna.