Gripen i Belgien anklagas för inblandning i Parisdåden

Uppdaterad
Publicerad

En man gripen i Belgien i söndags anklagas nu formellt för terrorbrott, kopplat till terrordåden i Paris för en och en halv vecka sedan.

En av de 16 personer som i söndags greps i Belgien anklagas nu formellt för ”delaktighet i en terrorgrupp och terrorattentat”, med direkt koppling till dåden i Paris den 13 november. Detta meddelade i dag belgiska åklagare.

De övriga 15 personerna har släppts.

Terrordåden i Paris

Av de fem personer som greps i morse hålls också tre fortfarande frihetsberövade. De övriga två har släppts.

Högsta hotnivån kvar

Samtidigt meddelar Belgiens premiärminister Charles Michel att hotnivån kvarstår på nivå 4 i huvudstaden Bryssel. Det är den högsta nivån på landets skala.

I övriga Belgien behålls den näst högsta hotnivån, 3.

”Vill återgå till normalt liv”

Bryssels skolor och förskolor, som har hållit stängda sedan hotnivån höjdes, kommer, så länge inget nytt inträffar, att öppna igen på onsdag, berättar Michel. Stadens tunnelbana kommer också att börja öppnas gradvis från och med onsdag.

– Vi vill succesivt återgå till ett normalt liv, säger Michel vid en presskonferens.

– Vi tar dessa beslut med själ och samvete baserade på den information vi har tillgång till.

Fortsatt stark polisnärvaro

Den polisiära och militära närvaron i huvudstaden kommer också att hållas kvar på den förstärka nivån fram till åtminstone nästa måndag, uppger premiärministern.

– Polisens arbete kommer att fortsätta de timmar och dagar som följer, säger Michel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet