Foto: TT

Guantánamo fortfarande kvar – med färre fångar

Uppdaterad
Publicerad

Det var ett av hans mest upprepade vallöften.

När senatorn Barack Obama blev USA:s president skulle han stänga Guantánamo. Åtta år senare sitter 59 fångar fortfarande i det amerikanska fängelset på Kuba.

När Barack Obama tillträdde verkade beslutet att stänga Guantánamo vara något som båda partierna var överens om. Även konkurrenten om presidentposten, John McCain, hade sagt under kampanjen att han ville stänga fånglägret som upprättades för misstänkta terrorister i samband med invasionen i Afghanistan 2001.

Men drygt ett år senare började republikanska kongressledamöter att sätta käppar i hjulet för Obamas planer att flytta fångar till andra fängelser inom USA och nu, istället för att stänga, försöker presidenten att lämna så få fångar som möjligt kvar på det kritiserade fånglägret på den amerikanska militärbasen på Kuba.

59 fångar återstår

Guantánamo, som tidigare huserat över 700 fångar, står i dag mestadels tomt. Bara 59 fångar återstår, och av dem planerar Obama att i sista stund skicka 17 eller 18 personer från Guantánamo Bay till Italien, Oman, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

”Under min tid har vi på ett ansvarsfullt sätt överfört 175 fångar från Guantánamo. Våra ansträngningar att överföra ytterligare fångar kommer att fortsätta till min sista dag på kontoret”, sa Obama i ett pressmeddelande.

Männen som ska flyttas har blivit godkända för flytt av sex olika säkerhetsmyndigheter och organisationer i USA, och mottagarländerna har lovat övervaka dem – och förhindra att de reser utomlands.

”Gör inte USA till en tryggare plats”

Men beslutet möter tung kritik från republikanskt håll. I en debattartikel i Wall Street Journal i tisdags kritiserade Ed Royce, ledamot i representanthuset, presidenten och anklagade honom att utsätta sina medborgare för fara genom att släppa männen.

”Det här försöket i elfte timmen gör inte USA till en tryggare plats”, skrev Royce och sa att av de 693 som släppts från Guantánamo har 208 återgått till, eller misstänks ha återgått till, terrorverksamhet.

Det Royce inte nämnde i sin debattartikel var att av de 208 står den förre republikanske presidenten, George W Bush, för en överväldigande majoritet. 20 av de 208 är släppta under Obamas tid, resten under Bush, som skickade män tillbaka till bland annat Afghanistan där de återgick till terrorverksamhet.

Dyr nota

Fängelset kostar i nuläget 70 miljoner kronor per fånge och år och var även uppe för diskussion i presidentvalet i höstas, där det stod klart att den sittande och den blivande presidenten har två väldigt olika sätt att se på Guantánamo.

Donald Trump sa under sin presidentvalskampanj att han inte kommer att stänga Guantánamo utan lovade istället att ”fylla det med dåliga personer”.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.